Fair transport op mensenmaat

Dat is de centrale slogan voor ons statutair congres op 19 november 2018.

Een BTB congres waarbij we onze werking van de voorbije vier jaar zullen evalueren, maar waar we vooral vooruit zullen kijken. Naar de toekomst van alle werknemers in de transportsector. Een toekomst zonder sociale dumping ! We weten ook dat digitalisering en automatisering niet voorbij zal gaan aan de wereld van transport en logistiek. Integendeel al onze sectoren zijn betrokken. Daar willen we ons ook op voorbereiden. Daarmee hebben we dan ook de twee belangrijkste thema’s voor ons congres genoemd.

Het is echter onze ambitie om dit congres “anders en beter” dan andere congressen te laten zijn. Niemand heeft behoefte aan lange en saaie uiteenzettingen. Of aan eenrichtingsverkeer, waar de “top” spreekt, en waar de deelnemers luisteren. Onze toekomst voorbereiden doen we door iedereen te betrekken. Al onze actieve militanten, die dagelijks voor hun collega’s en voor BTB het beste van zichzelf geven.

Daarom ligt het zwaartepunt van dit congres in de grondige voorbereiding ervan. Alle gewestelijke afdelingen en vakgroepen hebben dit congres voorbereid tijdens sessies in gewesten en vakgroepen. Meer dan 200 militanten werden betrokken in de voorbereidende discussies. Ze bespraken de teksten, en ze gaven hun visie.

Dit congres is ook “papierloos”. Onze documenten zullen niet langer gedrukt worden, maar staan digitaal ter beschikking van de deelnemers. Zowel het statutair rapport, als de resoluties. Op die manier sparen we veel tijd en energie, en vooral ook veel bomen.

En onze congresdeuren staan open! Zij het virtueel. Iedereen die interesse heeft is “welkom”. Niet op het congres zelf, want de zaal heeft een beperkte capaciteit. Dus daar komen enkel de gemandateerden in. Maar we “streamen” het congres op internet. Iedereen kan dus volgen op PC, laptop, smartphone of tablet... En uiteraard gooien we ook de deuren open via Facebook, Twitter, ... Want als BTB’ers mogen we best wel fier zijn op wat we doen, en willen we onze ideeën ruim verspreiden.

Twee gastsprekers zullen ons wakker schudden en geven hun visie op de congresthema’s. Hugues Bayet, Europarlementslid voor PS, heeft het over sociale dumping. En Rob Johnston, adjunct secretaris generaal van ITF spreekt over automatisering en digitalisering. Het worden “provocerende” bijdragen die ons zullen doen nadenken en ervoor zullen zorgen dat we nog gemotiveerder het BTB programma zullen realiseren de komende jaren.

Over dezelfde congresthema’s hielden we de laatste weken een peiling bij “de Belgen”. Op die manier komen we te weten wat er leeft onder de mensen over de congresthema’s. En niemand minder dan Professor Carl Devos komt de resultaten van commentaar voorzien.

Tot slot proberen we de auto thuis te laten. Dank zij de burgemeester van Antwerpen staat de stad trouwens zo goed als stil. Daarom roepen we iedereen op om met het openbaar vervoer te komen naar het congres. Op die manier houden we de ecologische voetafdruk van ons congres onder controle.

Dit congres zal echter vooral een ontmoetingsplek zijn, waar kameraden samen komen. Waar de familie die we zijn elkaar eens stevig vastpakt, waar schouderkloppen en zoenen uitgewisseld worden. Waar we samen een pint pakken. Waarna we met opgelaten batterijen naar huis zullen gaan met het trots gevoel dat we deel zijn van een familie die niemand laat vallen.

 

Frank Moreels
Voorzitter

 

FrankMoreels Foto2