BTB Militantentweedaagse - Slotspeech

Gisteren en vandaag kwamen 200 gepassioneerde militanten samen in Blankenberge voor de afsluiting van een vierjarig avontuur vol syndicale vorming.

Voorzitter Frank Moreels deelde vrijdagmiddag een inspirerende slotspeech om hen uit te zwaaien. Lees de volledige toespraak hieronder.

 

Beste Kameraden,
 

Ik hoop dat jullie gisterenavond een leuke avond hebben gehad, onder kameraden.
Ik heb trouwens vernomen dat er sommigen onder jullie zijn die zich wel heel erg geamuseerd hebben.
Dat Sabrina haar verjaardag om middernacht goed heeft gevierd.
En dat er een aantal moeilijk uit hun bed zijn geraakt zijn deze morgen.

Langs de andere kant heb ik ook gehoord dat er velen onder jullie al zeer vroeger uit de veren waren om de gestrande truckers een hart onder de riem te steken en water uit te delen.

Want zo zijn BTB’ers ook natuurlijk. We feesten ’s avonds, maar ’s morgens vroeg staan we er weer om onze solidariteit en steun te betuigen aan zij die het op dat moment minder leuk hebben.

We weten best wel dat daar veel Oost-Europese chauffeurs tussen zitten die onder de prijs rijden en die eigenlijk ook uitgebuit worden door grote firma’s die sociale dumping organiseren. Ook dat is BTB. We verliezen de juiste objectieven niet uit het oog. We zijn allemaal werknemers die af en toe hulp nodig hebben.

Kameraden, op het einde van deze tweedaagse heb ik de aangename taak om een aantal mensen te bedanken en figuurlijk in de bloemetjes te zetten.
Deze tweedaagse was niet mogelijk geweest zonder de inspanningen van
Vanessa, Céline, Laura, Nicolas, Maurizio, Bruno en Benjamin van Cepag,
Adri, Steve, David, Tim en Jolien van de vormingsdienst van ABVV-Metaal,
En niet te vergeten onze eigen BTB-propagandisten Rachid, Abdel, Tony, Wim, Jens, Erik, Michel, Sabrina, Johnny, en Vincent.
En een speciaal woordje van dank aan Sven Hemelaers voor de organisatie van deze tweedaagse,
Aan de Adjunct-Federaal Secretaris Tom Peeters, die zijn volle steun gegeven heeft voor dit initiatief
En een extra woord van dank voor de man die achter de schermen al weken bezig is om dit organisatorisch allemaal mogelijk te maken, Kurt Poelmans.

En ik denk dat het niet meer dan normaal is, kameraden, dat we ze een staande ovatie geven.

Kameraden, 2024 is niet alleen het jaar van de sociale verkiezingen, maar ook dat van de politieke verkiezingen. De federale verkiezingen, de regionale en de gemeentelijke verkiezingen, de verkiezingen voor Europa, ze passeren allemaal de revue.

Door de protesterende boeren zal landbouw nu wel vooraan op de agenda komen van de discussies. We weten dat ook bepaalde partijen migratie bovenaan de agenda willen zetten. Het zal er voor ons nu op neer komen om onze prioriteiten, onze bezorgdheden en onze noden naar voor te schuiven naar de politiek toe.

BTB heeft een memorandum geschreven met onze eisen naar de politiek toe. Zij die dat memorandum nog niet hebben gekregen, je kan dat terugvinden op onze website of je kan het ook vragen aan jullie gewestelijk secretaris. Het is belangrijk dat jullie allemaal weten welke eisen wij stellen naar de politiek toe.

Ik moet jullie niet zeggen dat onze drie belangrijkste prioriteiten de volgende zijn: koopkracht, koopkracht en koopkracht.
De boeren protesteren vandaag omdat zij te weinig verdienen, dan zou ik zeggen dat er ook in de transportsector nood is aan betere lonen en betere werkomstandigheden.
En natuurlijk zullen we ook de strijd tegen sociale dumping, voor betere parkings en tegen agressie tegen chauffeurs naar voor blijven schuiven naar de politiek toe.

Ik weet dat er onder jullie zijn die denken dat het allemaal niet uitmaakt voor wie je stemt. En dat alle politiekers hetzelfde zijn. Nochtans kameraden, hebben we kunnen vaststellen dat dat niet waar is.

De voorlaatste regering, de regering Michel-De Wever, was een rechtse regering. En ik heb het gisteren al gezegd; dat was een asociale regering. Zonder socialisten, maar met de liberalen en N-VA. Die hebben de pensioenleeftijd verhoogd en een indexsprong georganiseerd, dat wil zeggen dat ze de index een keer niet hebben toegepast, en dat is een reëel koopkrachtverlies dat we gans onze carrière gaan meeslepen. En de
Vivaldi-regering die we vandaag hebben heeft de minimumpensioen opgetrokken, de minimumlonen verhoogd en de index volledig toegepast. Het maakt dus wel degelijk een verschil of er socialisten in de regering zitten.

Maar we weten ook dat dat geen voldoende garantie is en dat er ook andere partijen in die regering zitten, die willen duwen in de richting van een rechts beleid. Daarom hebben wij met het ABVV actie gevoerd als het moest, en dat zullen we blijven doen in de toekomst. We gaan ons blijven inzetten en reageren tegen asociale maatregelen die eventueel genomen zouden worden.

Maar met de verkiezingen op komst roep ik jullie op om links te stemmen en om die mensen op de lijsten te steunen die ons altijd verdedigd hebben. Ik denk daarbij expliciet aan Kathleen Van Brempt, op de Europese lijst, die ervoor zorgde dat het Mobility Package in onze richting ging.
By the way, Estelle Ceulemans, die vandaag Secretaris-Generaal is van het ABVV Brussel, staat ook op de Europese lijst. Zij verdient ook onze steun, omdat we weten dat zij zeker een syndicaal programma zal uitvoeren als zij wordt verkozen in het Europees Parlement.

Maar eerst, kameraden, en dat is nog veel belangrijker, zijn er in mei sociale verkiezingen.
Ik heb één vraag voor jullie.
Gaan we die winnen?
Gaan we die winnen, kameraden?

Ja, we gaan de sociale verkiezingen winnen, want ik heb gisteren en vandaag met velen onder jullie gesproken en ik heb een winnaarsmentaliteit vastgesteld. Ik heb geluisterd naar militanten die de voorbije vier jaar keihard gewerkt hebben. Ik heb geluisterd naar militanten die ambitie hebben, die er goesting in hebben. Ik heb geluisterd naar militanten die willen en gaan winnen.

Maar winnen, kameraden, dat door je niet door op je luie kont in de zetel te zitten, alleen.
Elke stem telt!
En daarom gaan we de komende drie en een halve maand de boer op. Niet met tractoren, maar op het bedrijf zullen we iedereen aanspreken. En gaan we aan iedereen uitleggen wat het verschil is en waarom ze voor ons moeten stemmen. Want, kameraden, elke stem telt!

En we gaan uitleggen aan de mensen dat de BTB een vakbond is die ervoor gaat. Een vakbond voor wie iedereen meetelt. Een vakbond die opkomt voor iedereen die met werken zijn brood moet verdienen. Een vakbond die niet bang is om zich te stellen tegen een werkgever. Een vakbond die onderhandelt als het kan, maar actie voert als het moet. Dit in tegenstelling tot andere vakbonden.
Wij volgen niet, wij pakken de leiding.
Wij zijn geen ja-knikkers, wij zeggen ronduit waar het echt op staat.

Kameraden, ik zie hier in de zaal 200 BTB’ers zitten die ik de laatste twee dagen nog beter heb leren kennen.

Ik wist wel hoe sterk onze militanten zijn.
Ik wist wel dat zij onze slogan elke dag in de praktijk brengen: sterk werk!

Kameraden, de volgende keer dat we elkaar zullen ontmoeten weet ik zeker dat we elkaar recht in de ogen zullen kunnen kijken.
Dat we alles zullen gedaan hebben om van deze sociale verkiezingen een succes te maken.
En de volgende keer dat we elkaar ontmoeten zullen we elkaar kunnen feliciteren met de klinkende overwinning die we zullen behalen in mei.