Let's go international
- Details
- Gepubliceerd: donderdag 30 maart 2023 12:06

Af en toe krijg ik de vraag waarom wij als BTB zo veel tijd investeren in internationaal werk.
Of wij niet genoeg werk hebben met het verdedigen van de belangen van onze eigen leden hier in België. Zo’n beetje: ‘Eigen leden eerst!’
Het antwoord op deze vraag is simpel. Transport heeft nu eenmaal een internationaal karakter. Trucks, vliegtuigen, schepen … stoppen niet aan onze eigen landsgrenzen.
Ongeveer 70% van het transportbeleid dat in de Europese lidstaten wordt gevoerd, wordt op Europees niveau vastgelegd. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het Mobility Package, waarin bepalingen staan omtrent de rij- en rusttijden en de tachograaf. De aanvallen op de Wet Major, die de havenarbeiders beschermt, kwamen ook vanuit Europese hoek met twee ‘port packages’.
Daarom is het belangrijk om nauw contact te onderhouden met onze collega’s van buitenlandse vakbonden. Want als het vandaag regent in Italië of in Frankrijk, druppelt het waarschijnlijk morgen ook in Brussel. Hiermee bedoel ik dat als Italiaanse, Spaanse of Franse transportwerkgevers een gaatje in de wetgeving vinden om een bepaalde reglementering te omzeilen, binnenkort ook onze Belgische transporteurs hetzelfde doen. Je kan dus maar beter de vinger aan de pols houden.
Contact met onze internationale collega’s is belangrijk
Zoomen we even in op de havensector, dan kan je zien dat veel beslissingen, rond de havenactiviteiten hier in België, worden genomen in bijvoorbeeld Singapore, Zwitserland, of Denemarken, om over China nog te zwijgen ... Net zoals het Amerikaanse XPO en Amazon ondertussen een flinke voet aan de grond hebben in Europa en hun business model, dat er niet uitziet zoals wij het graag zouden zien, hier opdringen. Deze multinationals hebben een Europese en globale strategie, dus moeten wij dat als vakbonden ook hebben.
Wij hebben trouwens meer gemeen met de vakbonden uit onder andere de Arabische wereld dan je op het eerste zicht zou denken. Wij delen een gemeenschappelijke grens, de Middellandse zee, en kampen met dezelfde problemen en uitdagingen. Digitalisering en automatisering, deregulering, de uitbuiting van werknemers, het low-cost model dat ons overal wordt opgedrongen. Cruiseschepen en ferries varen tussen beide continenten, vloeibaar aardgas dat in Zeebrugge gelost wordt komt onder andere uit Algerije, …
Een van de grote uitdagingen op globaal niveau is duurzaamheid en de vergroening van transport. Dat is geen Belgisch probleem. Vakbonden over de ganse wereld vechten tegen het afwentelen van de te betalen rekening op de rug van de werknemers, of die werknemers nu in Amerika, in Oost-Europa, in Algerije of in België wonen. Het zou niet fair zijn dat zij de prijs voor de vergroening moeten betalen, terwijl het de bedrijven zijn die al jaren grote winsten naar binnen rijven. En het is slim dat we samenwerken met elkaar om dit te vermijden.
Wij, Belgen, schudden meewarig ons hoofd wanneer we in het nieuws horen dat vakbondsrechten in Tunesië of in Turkije met de voeten worden getreden. Mag ik jullie er echter attent op maken dat met de rechtse regeringen in meer en meer Europese landen, die dreiging ook bij ons reëel aan het worden is. N-VA en Vlaams Belang zouden niet liever willen dan dat ook bij ons de vakbonden de mond gesnoerd worden. Dat staat met zoveel woorden in hun verkiezingsprogramma’s!
Dit is maar een greep uit de redenen waarom BTB op internationaal niveau actief is … om jouw belangen te verdedigen.
Frank Moreels
Voorzitter BTB