Wie zal de rekening betalen?
- Details
- Gepubliceerd: donderdag 08 september 2022 09:36

Na de COVID-crisis zijn we door de oorlog in Oekraïne opnieuw in een zware wereldcrisis terechtgekomen.
De energieprijzen schieten met een duizelingwekkende vaart de hoogte in. De inflatie is op drift. Het gevolg is dat de prijzen die wij met zijn allen betalen supersnel stijgen. En de vraag is, wie kan dat blijven betalen?
Handen af van onze index.
Zoals altijd, als de lonen aangepast moeten worden aan de stijgende levensduurte, stellen de verzamelde werkgevers de toepassing van de index in vraag. VBO, Voka, Unizo … we kennen hun klaagzang ondertussen van buiten: de werkgevers kunnen dat niet betalen, andere landen doen dat niet, onze concurrentiepositie is in gevaar …
Voor BTB kan er geen sprake zijn van een ingreep in de index. Binnen de transportsectoren zijn er verschillende cao’s die de toepassing van de index regelen. Onze dokwerkers bijvoorbeeld kregen sinds december vorig jaar vijf keer een aanpassing van hun lonen aan de index. In andere sectoren - zoals bijvoorbeeld het wegvervoer en de logistiek - gebeurt dat slechts een keer per jaar. Einde dit jaar wordt de index voor hen toegepast over het volledige voorbije jaar.
Als we de werkgevers nu horen zeggen dat die jaarlijkse aanpassing niet volledig moet toegepast worden, dan zeggen wij duidelijk ‘no way!’. Ook onze mensen in het wegvervoer en de logistieke sector hebben recht op een index, wetende dat ze dan al een vol jaar de prijsstijgingen zelf gefinancierd hebben. En als de werkgevers dan zeggen dat zij die al een toepassing kregen - zoals bijvoorbeeld de dokwerkers - dan maar achteraf afgeremd moeten worden wat betreft indextoepassing, dan is het evengoed ‘no passaran!’.
Want de index is geen loonsverhoging!
Het is een systeem dat ervoor zorgt dat je niet inlevert! Het doet niet meer dan je loon (met vertraging, en slechts gedeeltelijk) aanpassen aan de stijgende levensduurte. Er kan dus geen sprake van zijn dat de werkende mensen zelf moeten opdraaien voor de crisis, en dat ze geen aanpassing van hun loon aan de stijgende levensduurte krijgen.
De stijgende energieprijzen moeten onder controle gebracht worden!
De prijs van gas en elektriciteit blijft maar stijgen. Meer en meer mensen krijgen herberekeningen van hun maandelijks voorschot voor de energiefactuur voorgesteld met hallucinante bedragen! Voorschotfacturen van 800 euro in de maand zijn geen uitzondering meer. En dan stelt de vraag zich natuurlijk: wie kan dat blijven betalen? Niet de werkende mens die met een doorsneeloon moet rondkomen in elk geval. Daarom eisen we een verruiming van het sociaal tarief op de energiefacturen. Daarom vragen we dat er geen gas of electriciteit wordt afgesloten de komende winter als mensen hun rekening niet kunnen betalen. En daarom vragen we dat de prijzen geblokkeerd zouden worden op een betaalbaar tarief.
De energiebedrijven maken volle bak winst.
Vandaag maken de energieleveranciers grote winsten. Engie Electrabel maakte in 2021 meer dan 3,4 miljard euro winst en keerde 1,24 miljard euro aan het Franse moederbedrijf uit. Duizelingwekkende cijfers. Grote Amerikaanse olie- en gasbedrijven als ExxonMobil en Chevron behaalden in het tweede kwartaal van dit jaar recordwinsten. En ook Shell deed het goed met een nettowinst van omgerekend 17,6 miljard euro in het tweede kwartaal.
Is het dan niet meer dan redelijk dat de overwinsten die deze bedrijven maken ook afgeroomd worden via hogere belastingen?
De Belgische regeringen moeten samenwerken.
De federale regering riep recent een overlegcomité samen met alle regeringen. De Vlaamse regering - bij mondje van N-VA minister Zuhal Demir – vond dit ‘overbodig’. Hoe durft ze!? Op een moment dat het land in een diepe crisis zit vindt N-VA het nodig om communautaire spelletjes te spelen.
BTB eist van alle regeringen een betere samenwerking, en een concreet plan om deze crisis draaglijk te maken voor de bevolking. Wat Duitsland kan, dat moeten we ook in ons land kunnen: een concreet maatregelenpakket uitwerken om de Belgen te helpen deze crisis financieel door te komen.
Waar is Europa?
Waar is Europa nu het eindelijk kan aantonen dat het een belangrijke rol kan spelen om de gewone burger te helpen? Wanneer komen er Europese maatregelen om de prijzen van gas en elektriciteit te begrenzen in gans Europa? Transportarbeiders kennen Europa als een bureaucratische machine die dereguleert en destabiliseert. Denken we maar aan de pogingen om de wet Major voor onze dokwerkers in vraag te stellen. Vandaag kan Europa aantonen dat het relevant en positief kan zijn voor de werkende bevolking. Ursula Von Der Leyen en Charles Michel moeten stoppen met kibbelen, en de energieprijzen een betaalbaar maximumtarief op te leggen in gans Europa.
BTB-ABVV in actie
Wij zullen in elk geval niet bij de pakken blijven zitten en roepen op tot actie. Op 21 september komen de drie vakbonden samen in Brussel om tijdens een vakbondsmeeting een beter en efficiënter beleid te eisen van de regeringen. En op 9 november wordt er tot nader orde gestaakt.
Want wij zullen alvast niet opdraaien voor deze crisis, de werkende bevolking moet deze factuur niet betalen!