Het is de plicht van de vakbonden uiterst rechts een halt toe te roepen !

Toespraak van BTB en ETF Voorzitter Frank Moreels op het fringe event 'Right-Wing Extremism' tijdens het ETF Congres in Boedapest.

Op 4,2 kilometer van deze locatie vond op 19 en 20 mei de ‘CPAC Hungary Conference’ plaats. Dat was zeven dagen geleden. Het is een conferentie waar uiterst recht van Europa en de Verenigde Staten bijeenkomt om gedurende twee dagen te discussiëren over hoe ze hun agenda kunnen doordrukken in Europa en ook in de Verenigde Staten.

Op de lijst van de sprekers stonden Mark Meadows, ex-stafchef van Donald Trump,
Tucker Carlson van Fox News,
George Farmer van het uiterst rechtse mediaplatform Parler.
Aan Europese kant hadden we Victor Orban en sommige van zijn ministers,
Politici van de Oostenrijkse uiterst rechtse politieke partij FPÖ,
De Italiaanse Lega,
Uit Spanje Vox,
En uit België Tom Van Grieken van het Vlaams Belang.
Op die ‘CPAC Conferentie’ werd Hongarije (ik citeer) “een van de stuwende krachten van het verzet tegen de woke revolutie” genoemd.

“De conservatieven in Europa en in de Verenigde Staten moeten samen strijden om de instellingen in Washington en in Brussel te heroveren”, zei Viktor Orban tijdens de conferentie. Volgens hem zijn die instellingen in handen van ‘progressieve liberalen', 'neomarxisten die wakker liggen van de wokedroom’ en een klassieker van Orban, 'mensen die gefinancierd worden door George Soros'.
Kortom, krachten die de Westerse 'way of life waar jij en wij zo van houden, willen vernietigen, zo stelde Orban aan de 'CPAC Hungary Conferentie’.

Zeven dagen geleden in deze stad Boedapest, vlakbij dit conferentiecenter, werden we geconfronteerd met een trans-Atlantische uiterst rechtse partij.

Het is inderdaad een teken des tijds. Uiterst rechts is terug in heel Europa. Uiterst rechts is terug en ze verbergen zich niet langer. Integendeel. Jaren geleden waren zij een marginaal verschijnsel. Uiterst rechts was een groep van nostalgici naar het nazisme of het fascisme. Ze leefden in het verleden en vertelden verhalen over hun gevaarlijke dromen die ze niet waar konden maken en over hun akelige, niet verwezenlijkte ambities.

Vandaag is uiterst rechts ‘in ere hersteld’. Ze dragen niet langer een uniform, ze dragen dure pakken. Ook de leiders zijn deftig gekleed. Ze zijn actief op de sociale media en starten een culturele strijd tegen de democratie, de verdraagzaamheid, de openheid van geest, …. Vermomd als wolven in een schapenvacht stellen ze zichzelf voor als de vertegenwoordigers van de werkende bevolking. Met een verhaal dat de burgers in heel Europa moet verleiden. De Europese waarden zouden in gevaar zijn door de politiek van de open grenzen, de immigratie, de islam… Onze sociale zekerheid zou niet langer kunnen overleven omdat zogezegd niet-Europeanen profiteren van het systeem dat wij, de echte Belgen, Duitsers, Fransen, Engelsen … financieren.

In dat licht is het nieuwe extreemrechts van vandaag nog gevaarlijker dan vroeger.

Laat me een voorbeeld geven van een beweging in mijn land die “Schild & Vrienden” heet. Het begon als een groep van uiterst rechtse studenten en jongeren. Ze organiseerden trainingskampen omdat (ik citeer) “de jeugd in goede fysieke conditie moet zijn”. Die kampen waren echter ook plaatsen waar lezingen, zogenaamd opvoedkundige trainingen, … georganiseerd werden. De leden stonden met elkaar in contact via een WhatsApp-groep waar racistische en onverdraagzame berichten over homoseksuelen en lesbische mensen uitgewisseld werden. Op 1 mei stalen zij een vakbondsvlag uit een vakbondsgebouw en spuwden en plasten erop. Ze postten hun ‘raid’ op Facebook alsof het een leuke grap was.

Na een tv-reportage opende de Belgische justitie een onderzoek naar schending van de antiracisme wetgeving. De leiders van de groep hadden het over een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Een aanval op een populistisch verhaal van uiterst rechts. Zij eisen de vrijheid om dit te negeren. Vandaag is de leider van die groep een vertegenwoordiger van het uiterst rechtse Vlaams Belang in het Belgische Parlement.

Ik ben ervan overtuigd dat de vakbonden in het midden van de strijd tegen extreemrechts moeten staan. Vorige zaterdag herdacht mijn vakbond, de BTB, twee vakbondsmilitanten, Pot en Grijp. Zij werden vermoord in mei 1936. Een van de slachtoffers was een lid van de vakbond die ik fier ben te leiden. Een herdenkingssteen werd opgericht bij ons vakbondsgebouw om de lange traditie van onze antifascistische strijd te herdenken. Dat is de reden waarom ik denk dat in elke vakbond die bij de ETF is aangesloten, vormingsprogramma’s over het gevaar van extreemrechts besproken moeten worden, hun valse verhaal doorprikt moet worden en wij georganiseerd in de strijd tegen uiterst rechts moeten optreden.

Wij moeten de mensen duidelijk maken dat de democratie geen vanzelfsprekendheid is. Als we extreemrechts zijn gang laten gaan, dan zullen zij, dan zullen de populisten, de fascisten, niet nalaten onze democratie af te breken. Zij zullen de vakbonden en de sociale zekerheid die met onze handen en zelfs met het bloed van onze voorvaders opgebouwd werd, aanvallen.

Daarom moeten wij van 8 mei, het einde van de tweede oorlog, de overwinning van de democratie op het fascisme, in heel Europa een officiële feestdag maken. Laten we daarvoor ijveren !