BTB-zwartboek uit 2017 levert veroordeling voor sociale dumping op

Op 15 januari werd de zaakvoerder van de firma DV Trans door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met uitstel voor sociale dumping.

Er werden ook boetes uitgesproken van ruim € 650.000,- , waarvan meer dan € 175.000,- effectief.

 

Geduld loont, onderzoek ook

Reeds in ons zwartboek van 2017 “De Slovakije-route – Sociale dumping: zo werkt het!” was BTB de firma DV Trans op het spoor gekomen. Onze conclusie was dat het hier duidelijk om een postbusfirma ging. De kantoren in Hattalova 12/A zijn onbemand en de post wordt opgehaald door iemand die meerdere transportbedrijven “bedient”. Het adres waar de firma daarvoor was ingeschreven in Bratislava was trouwens ook niet meer dan een leeg kantoor. Duidelijk een geval van sociale dumping dus!

Op hetzelfde adres zaten inderdaad nog talloze andere transportbedrijven die in hetzelfde bedje ziek waren. Ook zij werden met man en paard genoemd in ons zwartboek.

Het is positief dat de inspectiediensten onze signalen hebben opgevangen, ze ter harte hebben genomen en dat ook justitie de juiste conclusies heeft getrokken.

Momenteel kan alleen een streng optreden van justitie een einde stellen aan de sociale dumping praktijken die transportwerkgevers toepassen om snel grote winsten te kunnen opstrijken.