Weer honderden Filipijnse chauffeurs in Europa

Honderden Filipijnse chauffeurs rijden rond in Europa. Voor een absoluut hongerloon van twee euro per uur.

Dat ontdekte de Deense vakbond 3F. Europees Commissaris Vestager reageert furieus.


Hongerloon en mensonterende arbeidsomstandigheden

In Padborg (Denemarken) ontdekte de Deense vakbond 3F de verblijfsplaats waar de Filipijnse chauffeurs verblijven in de weekends. Ze rijden voor de Deense transporteur Kurt Beier, via zijn Poolse dochterfirma. Frank Moreels, voorzitter van de Belgische Transport-ABVV : “De loon- en arbeidsomstandigheden van deze chauffeurs zijn totaal mensonterend. Ze verdienen twee euro per uur en moeten verblijven in een stal waar een beetje boer zijn dieren nog niet in laat verblijven. Uit schrik voor represailles getuigt een chauffeur anoniem in dit filmpje

 


Niet de eerste keer dat er Filipijnen worden ingezet

Al meer dan vijf jaar geleden werd vastgesteld dat er Filipijnse chauffeurs reden op onze wegen, ook in België. Frank Moreels : “In februari 2013 raakte bekend dat Dinotrans uit Letland massaal Filipijnse chauffeurs inzette. Ook een Nederlandse transporteur, Martin Wismans, werkte met Filipijnse chauffeurs. Dankzij de Nederlandse vakbond FNV werd toen fors ingegrepen, en werden de chauffeurs beschermd als slachtoffers van mensenhandel. Transport Wismans verloor zijn transportvergunning.”


Forse reactie van Europees Commissaris Vestager

Margrethe Vestager, Europees Commissaris bevoegd voor Mededinging, reageerde fors op de inzet op de inzet van de Filipijnse chauffeurs . Zij roept op om einde te maken aan de mistoestanden in de transportsector. Frank Moreels : “Vestager roept haar collega commissaris Bulc op om de regels strenger te maken, zodat niet langer chauffeurs als slaven dienen te werken. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie, waarbij transporteurs die volgens het boekje werken uit de markt geprezen worden. Vestager is duidelijk : in het Mobility Package, dat momenteel ter bespreking ligt op het niveau van de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement, moeten er duidelijke regels komen, zodat ieder misbruik onmogelijk wordt. Net als als BTB roept zij klaar en duidelijk op voor “gelijk loon voor gelijk werk.”


Het volledige statement van Vestager.