Sociale dumping : vandaag pleidooien in rechtszaak van BTB tegen Limburgse firma RMT

In 2015 diende BTB-ABVV klacht in tegen transportfirma RMT uit Tessenderlo.

RMT stelde via zijn Bulgaarse dochterfirma Rematra chauffeurs te werk in België. Aan Bulgaarse loon- en arbeidsvoorwaarden ... Vandaag werden de pleidooien afgerond, de uitspraak valt op 11 oktober aanstaande. Deze rechtszaak kent een lange voorgeschiedenis, want al in juli 2017 gaf de arbeidsrechtbank een onderzoeksopdracht aan de inspectiediensten.


Procedure tegen RMT begon in 2015, maar leidde nog tot ... niks

In juni 2015 diende BTB, gemandateerd door zeven Bulgaarse chauffeurs, klacht in bij de Arbeidsrechtbank om Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te eisen. De chauffeurs hadden een contract met Rematra, het postbusbedrijf van RMT in Bulgarije. Frank Moreels, voorzitter van de Belgische TransportBond (BTB-ABVV) : “Rematra in Bulgarije is niet meer dan een constructie om aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te ontsnappen. De chauffeurs reden niet in Bulgarije en kregen hun opdrachten vanuit Tessenderlo. Daarom eisen we voor de chauffeurs Belgisch loon. Dat is heel wat hoger dan de 414 Bulgaarse lev (zowat 211 euro) per maand die ze kregen. Voor de zeven chauffeurs samen wordt 236.000 euro geëist, zijnde het verschil tussen het Bulgaarse loon en het Belgische, waar zij recht op hebben”.


Onderbemanning van inspectiediensten zorgde voor vertraging

In het tussenvonnis van 26 juli 2017 gaf de Arbeidsrechtbank een uitgebreide onderzoeksopdracht aan de inspectiediensten. Op basis van het resultaat van dit onderzoek zouden de debatten op donderdag 22 februari 2018 heropend worden. De arbeidsrechtbank somde een hele lijst met onderzoeksvragen op, o.a. de band tussen RMT en Rematra, de eigenlijke opdrachtgevers voor de transporten, de betaalbewijzen van de lonen aan de chauffeurs, en zo verder. Echter, de zaak werd sedert juli 2017 tot tweemaal toe uitgesteld omdat het rapport er nog niet was. Pas vandaag werden de pleidooien gehouden. Frank Moreels: “Meer dan drie jaar na het indienen van de klacht is er nog steeds geen uitspraak. De onderbemanning van de inspectiediensten is hier de belangrijkste oorzaak van.”


Uitspraak

De Arbeidsrechtbank besliste vandaag om op 11 oktober aanstaande uitspraak te doen. Frank Moreels : “Uit het onderzoek van de inspectie, blijkt duidelijk dat de klacht van BTB hout snijdt. We zijn er rotsvast van overtuigd dat recht zal zegevieren!”