Limburgse transportfirma RMT organiseert sociale dumping

In 2015 diende BTB - ABVV klacht in tegen transportfirma RMT uit Tessenderlo.

RMT stelde via zijn Bulgaarse dochterfirma Rematra chauffeurs te werk in België. Aan Bulgaarse loon- en arbeidsvoorwaarden ... Vandaag - donderdag 22 juni 2017 - worden de pleidooien gehouden in deze rechtszaak.

De Bulgaarse chauffeurs werkten voor RMT, via het (postbus)bedrijf Rematra in Bulgarije. De chauffeurs werden naar België gebracht, kregen hun vrachtwagen in Tessenderlo en deden voor RMT in en rondom België transporten. En dat voor een loon van 414 Lev, omgerekend 211 euro per maand. Ze leefden weken in hun vrachtwagen, in mensonwaardige omstandigheden. Als ze in het weekend al naar Tessenderlo konden terugkeren, dienden ze daar te verblijven in een uitgeleefde caravan.

BTB eist gelijk loon voor gelijk werk voor de Arbeidsrechtbank

In juni 2015 diende BTB, gemandateerd door zeven Bulgaarse chauffeurs, klacht in bij de Arbeidsrechtbank om Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te eisen. Frank Moreels, voorzitter BTB : “RMT organiseerde sociale dumping. Rematra in Bulgarije is niet meer dan een constructie om aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te ontsnappen. Uit de dossiers blijkt dat de chauffeurs niet in Bulgarije reden, en hun opdrachten kregen vanuit Tessenderlo. Daarom eisen we voor de chauffeurs Belgisch loon op voor de periode dat ze vanuit België werkten.”

Totale eis bedraagt 236.000 euro

De zeven chauffeurs hebben samen maar liefst 236.000 euro te weinig gekregen. Frank Moreels: “BTB berekende het loon waar zij recht op hebben. Voor één van de zeven chauffeurs wordt maar liefst 111.000 euro geëist, voor een andere 97.000 euro. De anderen werkten minder lang bij het betrokken bedrijf, en voor hen is de eis dus een stuk lager. We gaan ervanuit dat de Arbeidsrechtbank onze eis volgt. Dit zou een belangrijke stap zijn in de strijd tegen sociale dumping, met een ernstig afschrikeffect voor die Belgische transporteurs die in hetzelfde bedje ziek zijn.”