Witboek sociale dumping

25 maatregelen tegen sociale dumping.

Dit witboek is het resultaat van het onderzoek 'Samen sociale dumping in de transportsector tegengaan om de werkomstandigheden van de chauffeurs te verbeteren'.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de transnationale dienst van het ABVV, de BTB en de onderzoeksgroep Sociale Concurrentie en Recht van de Universiteit Antwerpen, met steun van het Europees Sociaal Fonds. Dit rapport met aanbevelingen vormt het sluitstuk van het onderzoek waarin tijdens eerdere fases de bestaande Europese en Belgische wet- en regelgeving tot voorkoming en bestrijding van sociale dumping in het wegvervoer werd geëvalueerd evenals de goede praktijken uit drie lidstaten van de Europese Unie, met name Oostenrijk, Finland en Nederland.

Wij verstaan onder 'sociale dumping': het inzetten van chauffeurs uit landen met een lager niveau van loon- en arbeidsvoorwaarden en arbeidsbescherming in landen met een hoger niveau.

Dit witboek reikt concrete oplossingen aan, zowel op nationaal als Europees niveau, om de scheefgegroeide situatie in het wegvervoer recht te trekken. Het is een instrument dat beleidsmakers en werkgevers moet inspireren om de nodige stappen te zetten opdat de uitbuiting stopt en iedere vrachtwagenchauffeur opnieuw behoorlijk zijn of haar brood kan verdienen.

Lees het witboek (pdf).