Herdenkingsmoment overlijden van slachtoffers van sociale dumping

In de nacht van 31 maart op 1 april 2012 lieten twee Polen het leven in een brand in een loods van de transportfirma Krismar in Wingene.

Als slachtoffers van sociale dumping werden ze gedwongen in mensonterende omstandigheden te leven. Vandaag, exact 5 jaar later houdt BTB een serene herdenking op dezelfde locatie.

Op het moment van de brand verbleven elf Polen in de loods. Pawel Lawecki (27) en Marcin Adamek (28) overleefden het niet. Vier anderen raakten zwaargewond. Op 22 maart dit jaar verwees de raadkamer Krismar en zaakvoerder Kris Callewaert door naar de correctionele rechtbank. Ze staan terecht voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, mensenhandel, huisjesmelkerij en het niet correct uitbetalen van de Poolse chauffeurs en mecaniciens.

Strijd tegen sociale dumping versnelling hoger!

Krismar was een van de eerste bedrijven dat Poolse chauffeurs inschakelde. De Belgische TransportBond voert al jaren actie tegen de sociale dumping, waarvan zowel Belgische als buitenlandse chauffeurs de dupe zijn. John Reynaert, adjunct federaal secretaris : “In deze neerwaartse spiraal verliezen Belgische chauffeurs hun job, en worden Oost-Europese chauffeurs gedwongen om te werken voor een hongerloon, en dit in mensonwaardige omstandigheden. BTB publiceerde in 2010 zijn eerste zwartboek over sociale dumping. In onze zwartboeken beschrijven we haarfijn hoe Belgische bedrijven een postbusfirma oprichten, en zo chauffeurs te werk stellen in België.”

BTB juicht de recente controles in de transportsector toe

De voorbije weken werden heel wat controles uitgevoerd bij transportbedrijven in het hele land. John Reynaert: “Voor BTB is dit een duidelijk teken dat de overheid eindelijk onze herhaalde noodsignalen ernstig neemt. Want de uitvlagging neemt ongekende proporties aan. Op drie adressen in Bratislava in Slowakije vond BTB tientallen transporteurs die daar een vestiging opgericht hebben. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. BTB geeft zoals steeds zijn bevindingen door aan de inspectiediensten.”

Ook opdrachtgevers aanpakken

Niet enkel de transporteurs, maar ook de opdrachtgevers zijn verantwoordelijk. Multinationals gunnen transportopdrachten aan de goedkoopste bieder, zonder enige aandacht voor werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs. IKEA is zowat de bekendste. BTB zal op 10 april actie voeren bij een aantal IKEA-vestigingen in ons land. Tegelijkertijd zullen ook vakbonden in andere landen bij IKEA actie voeren. John Reynaert : “IKEA weigert momenteel iedere dialoog met de International Transport Workers’ Federation, dat is de wereldwijde koepel van transportvakbonden. Daarom gaan we over tot gerichte acties, waarbij ook klanten worden gesensibiliseerd.”