Strijd tegen sociale dumping : wekelijkse lange rust mag niet in vrachtwagen, zegt Europa!

Vrachtwagenchauffeurs worden door hun werkgever verplicht om maandenlang in hun cabine te werken en leven, ook tijdens de weekends.

Naar aanleiding van een vraag van de Belgische Raad van State, oordeelde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie gisteren dat de Europese Richtlijn inzake rij- en rusttijden als volgt dient te worden geïnterpreteerd : de lange wekelijkse rust mag niet in de vrachtwagen worden doorgebracht. Een forse stap in de strijd tegen sociale dumping!

België voorloper inzake verbod lange wekelijkse rust in vrachtwagens

De Europese Rij- en Rusttijdenregeling voorziet dat er een lange wekelijkse rust verplicht is voor de chauffeurs. De chauffeurs brengen deze in hun vrachtwagen door, vaak in mensonwaardige omstandigheden. Op initiatief van John Crombez, toen staatssecretaris bevoegd voor de strijd tegen sociale dumping, werd in 2014 via Koninklijk Besluit vastgelegd dat de lange wekelijkse rust voor chauffeurs niet meer in de vrachtwagen mocht worden doorgebracht. Ook andere Europese landen namen dergelijke maatregelen, telkens in het kader van de strijd tegen sociale dumping, zoals Duitsland en Frankrijk.

Belgisch bedrijf aan oorsprong van de beslissing van het Europees Hof van Justitie

De transportfirma Vaditrans uit Temse diende bij de Belgische Raad van State klacht in tegen het KB. Daarop stelde de Raad van State een prejudiciële vraag aan het Europees Hof van Justitie : hoe dient de Europese Richtlijn geïnterpreteerd te worden? In een zeer uitvoerig advies concludeerde advocaat-generaal Tanchev op donderdag 2 februari dat de wekelijkse rusttijden niet in het voertuig mogen doorgebracht worden.

Geen twijfel, de lange wekelijkse rust mag niet in de vrachtwagen

Voor advocaat-generaal Tanchev is het duidelijk. We citeren uit zijn conclusie (punt 85 in het advies) : ”Gelet op een en ander geef ik het Hof in overweging de prejudiciële vragen van de Raad van State (België) te beantwoorden als volgt: “ Artikel 8, leden 6 en 8, van verordening nr. 561/2006 moet aldus worden uitgelegd dat een bestuurder de in artikel 8, lid 6, van deze verordening bedoelde normale wekelijkse rusttijden niet in het voertuig mag doorbrengen”.
U vindt het volledige document op de website van het Europees Hof.
Frank Moreels, voorzitter BTB : “Het Europees Hof dient uiteraard nog definitief uitspraak te doen, maar dit is alvast een heel belangrijke stap in de strijd tegen sociale dumping. Het hele systeem is namelijk gebaseerd op maandenlange verblijven van chauffeurs in hun vrachtwagen. Een verbod om in het weekend in de vrachtwagen te verblijven, zal er voor zorgen dat er een eerlijker concurrentie komt, en de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs zullen verbeteren. Doordat transport duurder zal worden, wordt het veel minder interessant om te werken met postbusfirma’s. Want Oosteuropese chauffeurs maandenlang naar hier halen om slecht betaald hier rond de kerktoren te rijden, zal niet meer lonen. Gelijk loon voor gelijk werk!”

Meer controle! Zwaardere boetes

BTB roept de Belgische overheid alvast op om nog meer dan nu controles uit te voeren op het nemen van de lange wekelijkse rust in de vrachtwagen. Frank Moreels: “Niet alleen de pakkans moet verhoogd worden, maar ook de boetes! De boete bedraagt in België momenteel 1800 euro. In Frankrijk wordt veel strenger opgetreden, daar kan de boete oplopen tot 30.000 euro.”

Europese Commissie, nu bent u aan zet !

Europees Commissaris Bulc, bevoegd voor Transport, kondigde vorige week in een overleg met de Europese transportvakbonden aan dat zij ook maatregelen wil nemen om de sociale dumping aan banden te leggen. Frank Moreels : “De bal ligt nu in het kamp van Commissaris Bulc. We kijken alvast uit naar de maatregelen tegen sociale dumping in het ‘Road Package’ dat zij over enkele maanden zal voorleggen.”

Voor meer informatie :John Reynaert, Adjunct-Federaal Secretaris BTB Wegvervoer & Logistiek, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0474/25.49.85