Tijd om ook voor sociale dumping prior-zegels te gebruiken!

Afgelopen weekend kon BTB-ABVV met tevredenheid lezen dat de overheid in het kader van sociale fraude bij GLS en Post-NL een gerechtelijk onderzoek is opgestart.

Slechts een jaar nadat het leveren van pakketjes booming business is geworden treed de overheid al op tegen de valsspelers in de sector.


Geen enkele chauffeur in loondienst!

Dat bedrijven zoals GLS en Post NL nu in het vizier komen verbaast BTB-ABVV niet. Tom Peeters, adjunct v/d federaal secretaris wegvervoer en logistiek. “Dankzij de aanwezigheid van BTB-ABVV op het terrein konden we al snel vaststellen dat beide bedrijven zelf geen enkele chauffeur in loondienst hebben maar uitsluitend werken met zelfstandige onderaannemers”. Daarom startte BTB-ABVV vanaf begin februari met een dienstverlening voor eigenrijders omdat veel van deze zelfstandige onderaannemers vaak zelf ook in een precaire situatie zitten ten aanzien van de grote pakjesbedrijven. Door hen te helpen en te verenigen kunnen ze samen een vuist maken tegen deze mastodonten.


Ook prior-iteit voor de sociale dumping!?

Dat de overheid nu de grote spelers op de markt aanpakt is een goede zaak. Voor geen enkele chauffeur die er rond rijdt dragen deze bedrijven ook maar enige sociale bijdrage af. Ze duwen elke verantwoordelijkheid van zich af en leggen deze volledig bij de zelfstandige onderaannemer. De grote spelers organiseren sociale dumping. BTB-ABVV juicht toe dat de overheid deze sociale dumping snel en hard aanpakt en hoopt dat ook de transportsector nu eindelijk volgt. Want al meer dan tien jaar stelt BTB-ABVV vast dat de overheid geen prior-iteit heeft gegeven aan deze kanker die nog steeds tierig woedt. Tom Peeters: ”De tijd om alleen non-prior zegels te gebruiken is voorbij! De overheid dient nu eindelijk prior-iteit te geven aan haar strijd tegen de sociale dumping door snel en massaal inspecteurs specifiek voor de transportsector aan te werven. Waar wacht ze op?”