Actieweek sociale dumping ABVV: symbolische en echte actie

Morgen 22 maart start de actieweek sociale dumping van het ABVV.

Deze actieweek staat in het teken van de handhaving. Al jaren vragen we een versterking van de inspectie -en politiediensten die de sociale dumping bestrijden. Sociale dumping is nog steeds een kanker die moet weggesneden worden en dit kan alleen met sterke inspectiediensten.

Symbolische actie

Om onze vraag kracht bij te zetten zal BTB-ABVV samen met de collega’s van ABVV-Metaal een symbolische inspectie uitvoeren op de logistieke zone MG Park De Hulst in Willebroek . Er zal vanaf 7u door militanten van BTB-ABVV aan de chauffeurs die er passeren een info-pamflet uitgedeeld worden dat hen wijst op hun rechten als chauffeur. De militanten van ABVV-Metaal bij Federal-Mogul, eveneens gelegen in dit logistieke park, gaan voor de chauffeurs die op hun bedrijf komen laden en lossen hetzelfde doen.

Echte actie

Vandaag was BTB-ABVV getuige van een gecoördineerde actie van de inspectiediensten, de federale gerechtelijke politie en het parket op de parking Watertoren in de Loodswezenstraat in Zeebrugge, in haar strijd tegen de sociale dumping. Een kanker die op de verschillende parkings in Zeebrugge welig tiert. Op de parking waar de controle plaatshad stonden 185 Roemeense chauffeurs opeengepakt. Met amper 3 chemische toiletten en 1 kraantje voor water kunnen de omstandigheden voor deze chauffeurs niet anders dan erbarmelijk te noemen.

Tom Peeters, adjunct v/d federaal secretaris BTB-ABVV: “Dat chauffeurs week in week uit in deze toestanden moeten leven is een pure schande. Ze zijn stuk voor stuk slachtoffer van malafide werkgevers die hen in de moderne slavernij duwen. We zijn dan ook tevreden dat we met eigen ogen kunnen vaststellen dat de verschillende inspectiediensten er alles aan doen om deze kanker met man en macht te bestrijden.” Het onderzoek richtte zich op 1 bepaald transportbedrijf in Zeebrugge dat in het verleden reeds veroordeeld werd voor sociale dumping maar blijkbaar nog steeds hun les niet geleerd heeft. Ondanks de inspanningen van de inspectiediensten is het jammer om vast te stellen dat zij al jaren onderbemand zijn en blijft het dan ook vaak dweilen met de kraan open. Daarom herhalen we deze week nogmaals ons pleidooi om de inspectie -en politie diensten die de sociale dumping aanpakken echt te versterken.

Meer inspecteurs aub!

Tom Peeters: “Het mobility package geeft ons eindelijk mogelijkheden om deze kanker aan te pakken maar dat kan alleen met een intensieve en sterke handhaving. Voor een sterke handhaving en een echte strijd tegen sociale dumping zijn mensen en middelen nodig.” Een verdubbeling van het aantal inspecteurs is een eerste minimale stap die de overheid moet nemen als zij de sociale dumping echt wil bestrijden. Om hen daar op te wijzen trappen we samen met het ABVV morgen de actieweek sociale dumping af met de oproep om de inspectiediensten ook effectief te versterken.