Minister van mobiliteit Gilkinet gaat plat op de buik voor de werkgevers in de transportsector en steekt een dikke middelvinger op naar Europa in haar strijd tegen de sociale dumping.

Vandaag kwam uit verschillende hoeken de bevestiging dat Minister van mobiliteit Gilkinet, op uitdrukkelijk verzoek van de 3 gewesten, een beroep tot nietigverklaring van het Mobility-package ingediend door de Maltese autoriteiten zal ondersteunen.

Hiermee gaat hij plat op de buik voor de Belgische wegvervoerders die de cabotagehervorming in het mobility-package bleven aanvechten.


Frank Moreels, Voorzitter BTB : “Het mobility-package is het compromis van jarenlang overleg tussen de Europese commissie en de sociale partners die vorige zomer werd goedgekeurd. Door zich nu aan te sluiten bij 7 andere Europese landen laat België zich van haar lelijkste kant zien. Ook wij als vakbonden hadden ook zaken in het mobiliteitspakket willen zien staan. De onmiddellijke invoering van de digitale tachograaf en ook de tachograafplicht voor alle voertuigen voor professioneel vervoer sneuvelden onderweg. Maar wij konden, in tegenstelling tot de werkgevers, ons neerleggen bij het gevonden compromis.”


Door mee te gaan in de verzuchtingen van de werkgevers is duidelijk welke kant de nieuwe Minister van mobiliteit kiest. Niet alleen geeft hij hiermee het signaal dat het sociaal overleg geen enkele waarde meer heeft want blijkbaar kan een afgesloten akkoord ten alle tijden opgezegd worden. Veel erger is het feit dat deze minister hiermee een dikke middelvinger opsteekt naar Europa in haar strijd tegen de sociale dumping en oneerlijke concurrentie in de transportsector. Hij rolt de rode loper opnieuw uit voor misbruik en geeft malafide werkgevers opnieuw vrij spel. Onaanvaardbaar en schandalig!