BTB, de vakbond van de fietskoeriers

Als BTB willen wij dat de fietskoeriers krijgen waar zij recht op hebben, namelijk de loon- en arbeidsvoorwaarden van het paritair comité goederenvervoer en logistiek (140.03).

De minimumlonen van deze sector, maar ook andere voordelen zoals een hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie, tweedepijlerpensioen, een degelijke arbeidsongevallenverzekering, ...

BTB heeft op vrijdag 21 juni 2019 zijn bezorgdheden over de arbeidsomstandgheden bij Deliveroo en UberEATS overgemaakt aan de schepen van sociale zaken Tom Meeuws. Tevens hebben we gevraagd dat het Antwerps bestuur een duidelijk statement zou maken op de gemeenteraad en de huidige praktijken van Deliveroo en UberEAtS sterk zou veroordelen.

Schepen Meeuws begreep onze bezorgdheid en gaf mee dat de tewerkstellingscellen van de Stad Antwerpen deze jobs wegens de slechte arbeidsomstandigheden zeker niet aanbevelen aan werkzoekenden.Tom Meeuws: “Je kan op ons rekenen, een deftig loon en dito arbeidsvoorwaarden voor alle mensen die werken in Antwerpen zijn opgenomen in ons bestuursakkoord”

Frank Moreels, Voorzitter BTB: “Iedere fietskoerier telt mee, de uitbuiting van de fietskoeriers moet stoppen en hun rechten moeten gevrijwaard worden. Het verschil met de politici hier in Antwerpen tegenover elders is dat de schepen komt luisteren naar de vakbonden om te weten welke de ongenoegens zijn.”

Steven Steyaert, propagandist BTB Fietskoeriers vult aan: “We willen dat de fietskoerierbedrijven een basisuitrusting ter beschikking stellen van hun werknememers. Een fietshelm en beschermende kledij is het minimum. Veiligheid eerst! We eisen correcte contracten en tot slot een erkenning in het sociaal overleg. Wat voor vele werknemers vanzelfsprekend is, lijkt voor de fietskoeriers nog mijlen ver weg.”