BTB-ABVV publiceert zwartboek fietskoeriers en organiseert een Europese conferentie

Morgen 13/12 publiceert BTB-ABVV een nieuw zwartboek waarin tal van mistoestanden worden aangeklaagd waarmee fietskoeriers in België geconfronteerd worden.

Naast precaire loon-en arbeidsvoorwaarden is er het gebrek aan sociaal overleg en vertegenwoordiging in de verschillende platformbedrijven. Samen met de lancering van dit zwartboek organiseert BTB-ABVV een conferentie met fietskoeriers en vakbonden uit 6 Europese landen die actief zijn binnen JustEat/Takeaway.

Bikkelharde concurrentie

In de maaltijdlevering, een relatief jonge economie wordt er zwaar strijd geleverd om de consument. Het slachtoffer van deze strijd? De fietskoerier die de maaltijd aan de deur komt afleveren. Het laten leveren van een maaltijden aan huis kan al een tijdje, maar de corona-crisis heeft voor een gigantische groei van de internationale platforms gezorgd die maaltijden leveren. Frank Moreels, voorzitter BTB: “In de bikkelharde concurrentiestrijd tussen de verschillende platformbedrijven is het de fietskoerier die de prijs betaalt. Los van alle arbeidsregels zoeken de platformen naar een manier om de prijs zo laag mogelijk te houden en zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid op te nemen.”

Fietskoerier: trek uw plan!

In het zwartboek komen een aantal zaken naar voor die kenmerkend zijn voor alle platformbedrijven die fietskoeriers de baan opsturen. De fietskoeriers dragen alle verantwoordelijkheid en staan er dus alleen voor. Tom Peeters, adjunct v/d federaal secretaris wegvervoer en logistiek BTB-ABVV: “De platformbedrijven zeggen tegen hun fietskoeriers: trek uw plan!. De fietskoeriers moeten zelf in hun werk -en veiligheidsmateriaal voorzien, bij een ongeval moeten ze het zelf maar oplossen en ze hebben totaal geen zeggenschap hoeveel ze voor een levering betaald krijgen.”

Slecht rapport

Het zwartboek analyseert de drie grootste platformbedrijven die in België maaltijden leveren: JustEat/Takeaway, Uber Eats en Deliveroo en allen krijgen ze een slecht rapport. Er zijn ook verschillen tussen de platformen in hun werkwijze. JustEat/Takeaway werkt als enige niet met nepstatuten maar geeft de fietskoeriers arbeidscontracten. Tom Peeters: “Dat betekent niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Deze contracten zijn tijdelijke interim contracten. Dus de enorme onzekerheid en precariteit voor hun fietskoeriers blijft bestaan. Bovendien weigert JustEat/Takeaway om in België het sociaal overleg op te starten terwijl ze dit in andere Europese landen wel doet.”

Transnational JustEat/Takeaway Conference

Omwille van het gebrek aan sociale dialoog in België, terwijl dit in nadere landen wel opgestart werd, organiseert BTB-ABVV samen met de Deense vakbond 3F morgen 13/12 een Europese conferentie in Brussel. Frank Moreels: “Op deze conferentie zullen er fietskoeriers en organisers uit Polen, Nederland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Denemarken aanwezig zijn. JustEat/Takeaway is een internationaal bedrijf en aanwezig in verschillende landen. Door Europese samenwerking tussen vakbonden en fietskoeriers kunnen we hen organiseren en zorgen dat hun stem in het bedrijf sterker en gehoord wordt.”

 

Lees het zwartboek fietskoeriers hier.