Slechte werkomstandigheden bij deelplatformen: niets nieuws onder de zon!

Volgens een nieuwe studie van Fairwork Belgium, uitgevoerd door het centrum voor sociologisch onderzoek van de KU Leuven werd er zowel bij Deliveroo als Takeaway.com slechte tot zeer slechte werkomstandigheden vastgesteld.

Deze studie bevestigt nogmaals wat BTB-ABVV al jaren lang op het terrein vaststelt en aanklaagt.


Takeaway de beste van de klas?

Uit de studie komt Takeaway als beste uit de klas naar voren met een score van 6 op 10. Toegegeven als het gaat om fietskoeriers is het bedrijf de beste speler van de drie die op de Belgische markt actief zijn, zij bieden hun riders tenminste een arbeidscontract aan. Neemt niet weg dat we op het terrein ook steeds meer en meer klachten horen van Takeaway riders. Gemaakte beloften en afspraken die niet nagekomen worden, nodige werkmateriaal dat niet vergoed wordt, riders laten opdraaien voor de kosten van gestolen fietsonderdelen,…

Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “We hebben Takeaway meerdere keren aangeboden om met ons in gesprek te gaan om constructief sociaal overleg op te zetten. Zo kunnen we problemen aankaarten en de riders een stem te geven. Jammer genoeg heeft Takeaway tot op heden deze uitgestoken hand telkens geweigerd. Toch vreemd voor een bedrijf dat zegt haar riders hoog in het vaandel te dragen en dat in andere landen wel cao’s afsloot met de vakbond.”


Deliveroo krijgt een dikke onvoldoende.

BTB-ABVV is niet verwonderd dat Deliveroo met een 1 op 10 de slechtste leerling van de klas is. Hoewel niet onderzocht, is ook UberEats ongetwijfeld in het zelfde bedje ziek. De bedrijven werken uitsluitend met (schijn) zelfstandigen en via Peer to Peer contracten. Hierdoor kunnen Deliveroo en UberEats alle lasten van zich afschuiven, de winst voor de firma’s, maar alle risico’s voor de fietskoeriers.

Frank Moreels : "BTB-ABVV blijft hameren op de nood van een duidelijk werknemersstatuut, waarbij correcte contracten met loongarantie voorop staan. Daarnaast dienen de platformen ook te zorgen voor een fiets en het onderhoud ervan, beschermkledij en een ongevallenverzekering.”


BTB-ABVV zet de strijd verder

BTB-ABVV wil dat de fietskoeriers krijgen waar zij recht op hebben, namelijk de loon- en arbeidsvoorwaarden van het paritair comité goederenvervoer en logistiek (140.03). De minimumlonen van deze sector, maar ook andere voordelen zoals een hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie, tweedepijler pensioen, een degelijke arbeidsongevallenverzekering, ... En het spreekt voor zich dat er op regelmatige basis sociaal overleg dient te zijn. BTB zal er dan ook alles aan blijven doen om de deelplatformen in haar sector op het juiste spoor te zetten!”