Deliveroo mag zijn fietskoeriers blijven uitbuiten: fietskoeriers zijn geen werknemers

Vandaag sprak de arbeidsrechtbank in Brussel zich uit in de rechtszaak tegen Deliveroo waar BTB-ABVV samen met enkele fietskoeriers mee instapte.

Zij wilden voor de rechtbank afdwingen dat de fietskoeriers die voor Deliveroo rijden werknemers en geen zelfstandigen zijn. De rechtbank volgt hen echter niet en geeft Deliveroo gelijk: fietskoeriers zijn geen werknemers maar zelfstandigen. Deze uitspraak geeft het bedrijf een vrijgeleide om hun fietskoeriers te blijven uitbuiten.

De arbeidsrechtbank is van oordeel dat de wil van de partijen een zelfstandige relatie is, dat de koeriers de vrijheid hebben om hun arbeidstijd in te delen, alsook dat zij de vrijheid hebben hun werk zelf te organiseren.

Misbruik P2P door Deliveroo verboden

Hoewel dit geen discussiepunt was, besliste de arbeidsrechtbank dat het P2P-statuut waaronder 85% van de Deliveroo-koeriers werken niet van toepassing kan zijn. Dat betekent dus dat zij niet meer onder het fiscaalgunstige regime kunnen werken. Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “Dit is een belangrijke syndicale overwinning want Deliveroo kan het systeem van P22 niet langer misbruiken. Zij zullen gedwongen zijn om al hun fietskoeriers als volwaardige zelfstandigne aan de slag te zetten.”


Schijnzelfstandigheid

Voor BTB is het, ondanks de negatieve uitspraak duidelijk: Deliveroo werkt met schijnzelfstandigen. Het bedrijf oefent op alle mogelijke manieren gezag uit op haar fietskoeriers. De koeriers zijn alles behalve vrij te noemen. Dus volgens ons zijn de fietskoeriers wel degelijk werknemers. Tom Peeters, adjunct v/d federaal secretaris wegvervoer en logistiek: “Het feit dat de rechter de fietskoeriers niet als werknemers beschouwt vinden wij onaanvaardbaar. Wij zullen dan alle mogelijkheden bekijken en alle rechtsmiddelen uitputten tegen dit aspect van het vonnis.”


Fietskoeriers zijn het grootste slachtoffer

Met deze uitspraak blijven de fietskoeriers in de kou staan. Ze moeten zelf hun werk- en beschermingsmiddelen blijven aanschaffen, worden niet betaald voor hun wachttijd tussen het afleveren van de maaltijden in en blijven verstoken van elke sociale bescherming. De uitbuiting kan volop verdergaan. Tom Peeters: “We zullen blijven strijden tegen deze uitbuiting. We zullen blijven strijden tegen elke vorm van sociale dumping. Als het nu gaat over taxichauffeurs, pakjesbezorgers of in dit geval de maaltijdbezorgers, zij moeten weten dat BTB-ABVV aan hun zijde staat. We geven niet op tot ze met correcte loon- en arbeidsvoorwaarden tewerkgesteld worden.”