Uitstel en vrijstelling van sociale bijdragen verlengd

De betalings- en vrijstellingsfaciliteiten voor de sociale bijdragen voor zelfstandigen die door de COVID-19 crisis worden getroffen, worden verlengd.


Afbetalingsplan

Zelfstandigen die een jaar uitstel van betaling hebben gekregen voor de voorlopige bijdragen van 2020 en de regularisatiebijdragen van 2018 die in de loop van 2020 moesten betaald worden en die deze bijdragen ook in 2021 niet kunnen betalen, kunnen een afbetalingsplan vragen.


Uitstel van betaling

Ook in 2021 is er uitstel van betaling van deze bijdragen mogelijk voor elke zelfstandige die moeilijkheden ondervindt door het coronavirus.

Deze maatregel geldt voor de voorlopige bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2021 en voor de regularisatiebijdragen van kwartalen van 2018 en 2019 die vervallen op 31 maart 2021 of op 30 juni 2021. Die bijdragen mogen nog niet zijn betaald.


Kwijtschelding verhogingen

Voor zelfstandigen die hun voorlopige sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal van 2021 niet betalen vóór 31 maart en 30 juni 2021 gelden er automatische kwijtscheldingen van verhogingen bij laattijdige betaling.


Vermindering van voorlopige bijdragen

Daarnaast kunnen zelfstandigen een vermindering vragen van hun voorlopige sociale bijdragen voor het jaar 2021 (berekend op de beroepsinkomsten van het derde jaar dat voorafgaat) als hun geraamde beroepsinkomsten van het jaar 2021 lager liggen dan bepaalde wettelijke drempels.


Vrijstelling van bijdragen

Zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten die hun sociale bijdragen niet kunnen betalen, kunnen een vereenvoudigde aanvraag tot vrijstelling van betaling indienen voor bijdragen (voor bepaalde voorlopige bijdragen van 2020 en 2021 en regularisatiebijdragen van 2018 en 2019).

Heb je een vraag of wens je meer info rond de betalings- en vrijstellingsfaciliteiten voor de sociale bijdragen, neem dan zeker contact op met BTB-Eigenrijders via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.