“Je komt overal en je ziet iets van de streek”

Nachtwerkers: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? In de reeks ‘Nachtuilen’ ruilt be motion zijn pantoffels in voor werkschoenen, en gaan we op bezoek bij werknemers die ’s nachts werken.

Deze keer stappen we in bij Kristof Bellis. Met zijn bus brengt hij vakantiegangers naar hun bestemming, van skioorden en citytrips tot zonnige paradijzen.

 

Hoelang werk je al als chauffeur?

“12 jaar. Eerst als chauffeur bij De Lijn. Sinds augustus 2018 zit ik in de toeristische sector en breng ik vakantiegangers met de autocar naar hun bestemming. Ik rijd veel overdag – vandaag breng ik leerlingen van een school uit Anderlecht naar Parijs. Toch zitten er ook veel nachtritten bij. Dan zijn we met twee chauffeurs en wisselen we af.”

 


Hoe zwaar zijn de nachtritten?

"Die zijn zeker niet voor iedereen weggelegd. Mijn collega en ik doen beurtelings blokken van 3 uur. Dat betekent dat je ongeveer 2,5 uur kan slapen om dan weer 3 uur geconcentreerd te rijden. Je slaapt ook niet in een bed zoals thuis, maar in een kleine, hobbelende slaapcabine. Vorige week hadden we de pech dat de reisorganisatie voor ons geen hotelkamer had voorzien bij aankomst. Toen was ik toch blij dat we eindelijk een slaapplaats vonden. Maar och, dat is ook het avontuur. Ik doe mijn werk heel graag. ’s Nachts is er nauwelijks verkeer. Je komt overal. En overdag heb je vaak de kans om iets van de stad of streek te zien.”

 


Doe je vaste ritten?

"Nee, ik heb geen vaste ritten. Elke dag is anders. Reisbureaus huren ons in, soms heel last minute. De ene week breng ik skiërs naar Oostenrijk en pendel ik met mijn bus tussen het hotel en de skilift. De andere week zit ik in Berlijn, Londen en Parijs. Die laatste twee steden zijn momenteel mijn favoriete bestemmingen, zowel voor de rit als voor de stad. Al is het verkeer vaak een uitdaging. Het is altijd zoeken om een parkeerplaats te vinden. En dan is het wel leuker dat er een tweede chauffeur is die even meekijkt en -denkt. Ook de collega’s zijn trouwens niet altijd de- zelfde. We hebben een team van negen vaste chauffeurs en nog enkele collega’s die inspringen op piekmomenten.”

 


Ben je tevreden met de overstap van de lijnbus naar de autocar?

“Ja, ik heb een goeie keuze gemaakt. Ik was een beetje uitgekeken op mijn job, altijd diezelfde ritten. Nu heb ik meer actie en avontuur – hopelijk ontdek ik nog veel nieuwe, leuke steden. En ik ben onderweg met mensen die vakantie hebben en – meestal toch – goedgehumeurd zijn.”

 

Nachtuilen NL 1

 

Dit artikel verscheen in de recentste editie van be motion, het driemaandelijkse magazine van ABVV-BTB. Lees het magazine nu volledig online.