BTB-ABVV opent kantoor in Roemenië!

Reeds enkele jaren zijn er nauwe contacten tussen BTB-ABVV en SLT, een Roemeense truckersvakbond.

We schakelen nu een versnelling hoger! Op dinsdag 10 oktober werd in Boekarest de aftrap gegeven voor een gestructureerde samenwerking tussen een aantal West-Europese transportvakbonden en SLT.

SLT, Roemeense truckersvakbond

Elena “Nina” Frandes is de bezielster van SINDICATUL LUCRĂTORILOR DIN TRANSPORT (SLT). Jaren geleden werkte ze als personeelsmedewerker bij een transportfirma. De chauffeurs reden in het Westen, en werden uitgebuit. Ze kon het onrecht niet aanzien en begon de chauffeurs te helpen. Dat kostte haar niet alleen haar baan, ze werd zelfs in het ziekenhuis geslagen door haar werkgever. Truckersvakbond SLT telt nu enkele honderden leden. Maar er is heel wat potentieel : dagelijks dokkeren vele tienduizenden Roemenen over onze wegen, in opdracht van West-Europese transporteurs die ergens in Oost-Europa een (postbus)bedrijf hebben. Chauffeurs die verplicht als nomaden maandenlang werken en leven in hun cabine, en maar een habbekrats betaald worden ...

Europese samenwerking om SLT sterker te maken

Onder de koepel van de European Transport Workers’ Federation zal SLT ondersteund worden, zodat er verder geprofessionaliseerd kan worden. Niet alleen financiële ondersteuning, maar ook logistiek. BTB-ABVV werkt hieraan mee, net als vakbonden uit Denemarken en Zweden. Op dinsdag 10 oktober werd op een persconferentie in Boekarest de aftrap van de samenwerking gegeven. Ion Radoi, voorzitter van de Roemeense vakbondskoepel ATU : “De Roemeense input is van cruciaal belang in het hele project. We zijn zeer verheugd over de steun die we krijgen om SLT verder uit te bouwen. Sterke vakbonden zijn belangrijk. Vooral in de strijd in tegen sociale dumping. Hoe sterker de vakbonden zijn, hoe meer we de sociale dumping kunnen bestrijden!”

Ook BTB-ABVV draagt een steentje bij!

Frank Moreels, voorzitter van BTB-ABVV: “Met de hulp van ETF, BTB-ABVV en de andere vakbonden, kan SLT nu een permanent kantoor openen in het stadje Targu Mures, in de streek van waaruit tienduizenden chauffeurs vertrekken om in het Westen te komen rijden. Dit kantoor zal officieel worden ingehuldigd op vrijdag 13 oktober. Net als Ion Radoi ben ik ervan overtuigd dat sterke vakbonden, in het Oosten en in het Westen, van cruciaal belang zijn in de strijd tegen sociale dumping want West-Europese chauffeurs verliezen nu hun werk door de uitbuiting van Oost-Europese chauffeurs.”