Maaltijdkoeriers zijn werknemers!

Vandaag heeft de rechtbank zich uitgesproken in de zaak tegen Deliveroo, waar verschillende fietskoeriers samen met BTB-ABVV een werknemersstatuut eisten voor de maaltijdkoeriers.

De rechtbank heeft zich duidelijk uitgesproken: de fietskoeriers die rijden voor Deliveroo moeten wel degelijk als werknemers beschouwd worden!

Fietskoeriers zijn transportarbeiders!

De rechter kan in het vonnis niet duidelijker zijn. Fietskoeriers die rijden voor Deliveroo moeten wel degelijk als werknemers beschouwd worden! Sterker nog, maaltijdkoeriers zijn transportarbeiders.

Frank Moreels, voorzitter BTB: “Deze uitspraak is enorm belangrijk, voor de koeriers in het dossier, maar zeker ook voor de hele sector. Eindelijk wordt er bevestigd dat ook de tech-industrie zich te houden heeft aan de wetten en de regels van het land waar ze actief zijn. Wij zeggen al van het begin dat de werkwijze van deze bedrijven en hun apps van de koeriers werknemers maakt. Ook de rechtbank bevestigd dit standpunt nu. Dit is een overwinning voor het Belgische arbeidsrecht en de Belgische sociale zekerheid. De rechter geeft duidelijk aan dat ook fietskoeriers de juiste sociale bescherming moeten krijgen!” De rechter is ook duidelijk: de fietskoeriers van Deliveroo moeten betaald worden als werknemers volgens de CAO’s van het Paritair comité 140.03, transport en logistiek goederenvervoer voor derden.

Peer to peer niet langer bruikbaar!

Ook het peer to peer (P2P) statuut is niet meer bruikbaar. De rechtbank oordeelt duidelijk dat de voorwaarden om van dit fiscaal statuut gebruik te maken niet vervuld worden. Deze uitspraak is enorm belangrijk, niet enkel voor de betrokken koeriers maar voor heel de sector. Tom Peeters, adjunct federaal secretaris wegvervoer en logistiek: “Dat bedrijven die het P2P statuut misbruiken om sociale dumping en uitbuiting te organiseren dit niet langer kunnen doen is een overwinning voor de transportsector. In de sector was er geen gelijk speelveld aanwezig, verschillende bedrijven volgden de Belgische wetgeving en werken dus met arbeidscontracten voor hun koeriers. Andere bedrijven kozen, onterecht, voor schijnzelfstandigen of fiscale constructies als P2P. Het was voor ons ook zeer belangrijk dat het fiscale P2P statuut uit de sector verdween. Ook hier volgt de rechtbank ons standpunt.”

Compensatie betrokken koeriers

Hoewel de uitspraak uiteraard enkel rechtstreeks betrekking heeft op de betrokken koeriers en de betrokken periode heeft deze wel een enorme juridische waarde voor de toekomst. Bovendien zorgt ze ervoor dat het nu duidelijk is dat de huidige werkwijze van deze bedrijven onaanvaardbaar is. De koeriers voor wie er naar de rechtbank is gegaan hebben ook recht op alle sociale voordelen en loon voor de betrokken periode. De berekening hiervan laat nog wel even op zich wachten.

Pas in 2025 zou de rechtbank zich over de eind bedragen uitspreken.