De bus en car chauffeurs zijn het beu! Staking in de sector vanaf vrijdag 27 oktober!

De spontane staking in enkele stelplaatsen van De Lijn is voor vele bus- en carchauffeurs de trigger geweest om vanaf morgen 27/10 het werk neer te leggen.

  • Het uitblijven van een akkoord over een koopkracht premie
  • De mogelijke versoepeling van de rij- en rusttijden voor de carchauffeurs
  • De aanslepende problematiek in het schoolververvoer
  • De toenemende agressie tegen de chauffeurs
  • Het invoeren van flexi-jobs

Het zijn de belangrijkste elementen in de groeiende onvrede bij de bus-en carchauffeurs.

0% waardering van de werkgever

Tijdens de sectoronderhandelingen is gebleken dat werkgevers weinig bereidheid tonen om hun werknemers op passende wijze te waarderen. De voorgestelde koopkrachtpremie van werkgevers is totaal ontoereikend en onacceptabel. Frank Moreels, Voorzitter BTB-ABVV: “Het is opmerkelijk dat werkgevers aan de ene kant klagen dat ze geen geschikt personeel kunnen vinden, maar aan de andere kant weigeren ze de sector aantrekkelijker te maken. Zelfs nadat de werkgevers, met het invoeren van flexijobs in de sector, een vervroegd kerstcadeau kregen van de federale regering zijn ze niet bereid iets voor hun bestaande personeel te doen.”

De eisen zijn duidelijk!

De werknemers uit de sector zijn het beu dat een akkoord uitblijft en er geen waardering van de werkgevers komt. Integendeel, dag na dag voelen ze het respect afnemen! Nochtans zijn de eisen duidelijk, zij willen een deftig sectorakkoord met een koopkrachtpremie van 250 euro voor alle werknemers conform het sectorakkoord dat de sociale partners bij De Lijn op vrijdag 20 oktober hebben afgesloten.

Tijd voor actie

We praten als het kan, maar voeren actie als het moet! Daarom roept BTB-ABVV alle werknemers in de sector op om het werk neer te leggen en deel te nemen aan de stakingspiketten om luid en duidelijk te laten horen wat zij denken over het uitblijven van een sectorakkoord, de toenemende flexibiliteit en uitholling van en het gebrek aan respect voor hun sector!

 

Download het pamflet (pdf).