Tekort aan vrachtwagenparkings is al 2 decennia een realiteit, kunnen we dan eindelijk een oplossing uitwerken?

Het groeiend parkeerverbod voor vrachtwagens in steden en gemeenten werd door BTB al uitgebreid besproken in haar laatste zwartboek dat net voor de zomervakantie verscheen.

Het toenemend verbod en groeiend tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens is dus niet nieuw. Sinds 2007 publiceerde BTB al 10 edities van haar parkingboek.

In deze parkingboeken maken we telkens een overzicht van de staat van de Belgische parkings. Aantallen, netheid, voorzieningen, kostprijs, … het komt allemaal aan bod.

Lees hier de conclusie van het parkingboek 2023.

Frank Moreels, voorzitter BTB: “Spijtig genoeg is de rode draad van de 10 parkingboeken op 15 jaar nauwelijks veranderd: te weinig, te vuil, te duur.”

Al bijna 2 decennia is er een tekort aan plaatsen terwijl de voorspellingen al die jaren een stijging van het vrachtverkeer voorspelden. Ook de komende jaren zet deze trend zich door.

En dit in een markt waar het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in België en Europa steeds groter wordt.

Verdiep je verder in de problematiek en bekijk de hele reeks.

De vraag is al lang niet meer waarom jongeren dit beroep niet meer willen uitvoeren, want de oorzaken zijn gekend: steeds moeilijkere arbeidsomstandigheden voor een beperkte vergoeding en slaap- en leefomstandigheden die je niemand toewenst.

Tom Peeters, adjunct v/d federaal secretaris wegvervoer en logistiek: “Het is niet 5 voor twaalf maar al ver voorbij twaalf uur. Het is dringend tijd voor een masterplan om deze problematiek aan te pakken. BTB eist concrete maatregelen die het tekort aan plaatsen, maar ook de kwaliteit en veiligheid van de parkings, aanpakt.”

En dit op korte termijn. Want aan plannen waarbij er misschien extra plaatsen komen over 20 jaar, heeft geen enkele chauffeur een boodschap. Hoe dit kan lees je ook in ons zwartboek 2023.