Historische staking van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs in Duitsland tegen jarenlange uitbuiting door werkgever en opdrachtgevers

Chauffeurs van de Poolse transportbedrijven Lukmaz, Agmaz en Imperia - allen van dezelfde bedrijfsleider - zijn sinds vorige week vrijdag op een parking in Gräfenhausen aan de A5 bij Weiterstadt (Darmstadt-Dieburg) in staking omdat ze al meer dan een maand geen loon meer ontvingen.

Frank Moreels, voorzitter BTB: “Het is historisch dat uitgebuite chauffeurs uit Oost-Europa voor meer dan een week het werk neer leggen omdat ze de jarenlange uitbuiting grondig beu zijn. Zij hebben de steun van ETF en al hun aangesloten transportvakbonden.”

Intimidatie door een privé militie

Afgelopen vrijdag liep de situatie danig uit de hand toen de bedrijfsleider trachtte de stakende chauffeurs met een privé-militie te intimideren. In pantservoertuigen en in volle gevechtsuitrusting was het hun taak om de vrachtwagenchauffeurs te intimideren en, indien nodig, geweld te gebruiken om de vrachtwagens mee te nemen. Gelukkig was de politie aanwezig en slaagden zij erin het conflict te beslechten waarbij negentien mensen werden aangehouden, onder wie de eigenaar van het Poolse transportbedrijf.

Opdrachtgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen!

De chauffeurs van de verschillende Poolse bedrijven reden in opdracht van grote bedrijven zoals Ikea, Volkswagen, DHL, LKW Walter, Sennder en CH Robinson . ETF roept de grote economische spelers die gebruik maken van malafide en criminele transportbedrijven op om geen zaken meer te doen met de eigenaar van deze Poolse transportbedrijven. Frank Moreels: “De economische spelers hebben de sleutel in handen om deze uitbuiting en sociale dumping te stoppen. In hun race-to-the bottom van steeds goedkoper transport zijn uitbuiting en criminele activiteiten de enige manier om aan deze veel te lage prijs te voldoen. Dat moet dringend stoppen.”

Safe rates voor de Europese transportsector

Alleen als de opdrachtgevers een fatsoenlijke prijs betalen voor wegtransport kan de sociale dumping in het wegtransport stoppen. Daarom moeten deze economische opdrachtgevers dringend betere tarieven betalen. Zolang zij hun verantwoordelijkheid blijven ontlopen door de tarieven te blijven drukken zullen enkel criminele transportbedrijven die chauffeurs uitbuiten en alle regels aan hun laars lappen de opdrachten kunnen blijven uitvoeren. Het is hoog tijd dat in Europa het geweer van schouder veranderd wordt.