Alle fietskoeriers zijn transportarbeiders, geen bijklussers of platformwerkers!

Vorige week was er het tragische ongeval met een fietskoerier van Uber Eats in Brussel.

Naast het persoonlijke drama voor familie, vrienden en collega’s was er meteen ook discussie over verantwoordelijkheden en verzekeringen. De discussie kwam vrijwel onmiddellijk op gang omwille van het slechte statuut waarmee de meeste maaltijdbezorgers van Deliveroo en Uber Eats aan de slag zijn. Ondanks het feit dat Uber ten aanzien van de familie en nabestaanden zijn verantwoordelijkheid opnam zijn de meeste van hen aan de slag via het peer to peer statuut. Dit statuut biedt geen enkele sociale bescherming en zorgt oneerlijke concurrentie in de sector.

Bijkluswet = zegen voor platformbedrijven in de transportsector!

De bijkluswet werd in 2018 door huidig premier Decroo (als minister van economie) in het leven geroepen waarbij personen diensten aan elkaar kunnen aanbieden (peer to peer) tegen een vergoeding, vrijgesteld van belastingen en met een maximumbedrag van iets meer dan 5000 euro per jaar. Frank Moreels, voorzitter BTB: “Deze mogelijkheid om onbelast iets bij te verdienen, vandaar de naam bijkluswet, gaf de platformbedrijven zoals Uber Eats en Deliveroo de perfecte mogelijkheid om op een goedkope manier transport van maaltijden aan te bieden. Zij kunnen dus op de kap van slecht beschermde maaltijdkoeriers sociale dumping organiseren.”

Nood aan duidelijkheid voor fietskoeriers die via een platform werken!

Voor BTB is er nood aan duidelijke wetgeving en bescherming van de fietskoeriers door hen als transportarbeider klasseren.

  • Platformbedrijven die vandaag zich bezighouden met transportactiviteiten (Uber Eats, Deliveroo, JustEat/Takeaway) dienen zich in te schrijven bij de juiste sector. Deze fietskoeriers vervoeren goederen voor derden en vallen dus onder de sector van transport en logistiek voor rekening van derden. Fietskoeriers maken trouwens integraal deel uit van de functieclassificatie van het rijdend personeel. Duidelijker kan het niet zijn.
  • Fietskoeriers zijn transportarbeiders ongeacht ze nu als zelfstandige of in loondienst met contract goederen (en dus ook maaltijden) vervoeren. Het is aan hen om de keuze te maken: werknemer of zelfstandige.
  • Het is tijd dat het P2P nepstatuut niet langer voor de transportsector kan gebruikt worden. Het is nooit de bedoeling geweest om dit statuut hiervoor te gebruiken want we zien vooral fraude, belastingontduiking en sociale dumping. Het is tijd dat fietskoeriers niet langer via een nepstatuut goederen kunnen vervoeren.

Interpellatie van de minister van werk Dermagne

Tom Peeters (adjunct v/d federaal secretaris BTB Wegvervoer & Logistiek): ”We hebben de minister van werk Pierre-Yves Dermagne geïnterpelleerd over het nepstatuut waar de meeste fietskoeriers nog steeds aan de slag zijn. Ook onze bezorgdheden en standpunten werden overgemaakt en toegelicht en zijn een basisvoorwaarde om de sector volwassen te laten worden.” Dan kunnen we niet enkel inzetten op sociaal overleg maar ook op veiligheid, vorming, hulp en wanneer er toch een tragisch ongeval gebeurt snelle en duidelijke hulp en ondersteuning bieden of desnoods wettelijk afdwingen.