BTB en Uber sluiten historische deal voor duizenden chauffeurs

De Belgische transportvakbond ABVV-BTB en Uber hebben vandaag een baanbrekende samenwerking aangekondigd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren voor duizenden chauffeurs die gebruik maken van de Uber-app in België.

De overeenkomst is de eerste in zijn soort binnen de EU.

De toonaangevende overeenkomst die vandaag is ondertekend, biedt chauffeurs nog meer bescherming, aangezien Uber en ABVV-BTB samenwerken om de toekomst van platformwerk te verbeteren door middel van sociale dialoog.

Chauffeurs behouden de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer ze rijden, en kunnen tegelijkertijd kiezen om zich door ABVV-BTB te laten vertegenwoordigen. Met deze samenwerking treedt ABVV-BTB op als een moderne vakbond en vertegenwoordigt het de belangen van alle chauffeurs, ongeacht hun statuut.

  • Uber erkent ABVV-BTB als vertegenwoordiger voor alle chauffeurs die de Uber-app in België gebruiken.
  • Uber en ABVV-BTB bundelen hun krachten om in de hele sector de standaard van de arbeidsomstandigheden te verhogen.
  • Chauffeurs krijgen een nog duidelijkere stem binnen Uber, omdat ABVV-BTB belangrijke ontwikkelingen mede vorm gaat geven middels sociale dialoog met het management van Uber en daarnaast een prominente fysieke aanwezigheid krijgt in Uber’s Driver Hub.

Historisch akkoord

ABVV-BTB en Uber zijn overeengekomen te gaan samenwerken op een aantal belangrijke thema’s, waaronder:

  • Vertegenwoordiging: Vertegenwoordigers van de vakbond zullen prominent aanwezig zijn in Uber's Driver Hub om chauffeurs te helpen met vragen en uitdagingen rond vertegenwoordiging. Bovendien komen ABVV-BTB en de leiding van Uber elk kwartaal bijeen voor sociale dialoog waarbij feedback en problemen van chauffeurs worden besproken.
  • Het bevorderen van arbeidsomstandigheden: ABVV-BTB zal met Uber samenwerken op thema’s die van belang zijn bij platformwerk, waaronder de ervaring met het werken met de Uber-app, en de gezondheid en veiligheid van chauffeurs.
  • Beroepsprocedure: ABVV-BTB zal een rol spelen als vertegenwoordiger van chauffeurs als zij in beroep willen gaan tegen het verlies van toegang tot de Uber-app.

Tom Peeters, Adjunct van de Federaal Secretaris Wegvervoer en Logistiek bij ABVV-BTB, legt uit:
"Na de historische overeenkomst met de ITF heeft Uber zijn positie ten opzichte van vakbonden drastisch gewijzigd. Door samenwerking, onderhandeling en sociale dialoog kunnen we ons nu richten op onze core business: het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor alle chauffeurs. Deze overeenkomst was jaren geleden nooit mogelijk geweest en we roepen andere platformen op om dezelfde stappen te zetten."

Laurent Slits, hoofd van Uber in België, zegt over de nieuwe overeenkomst:
"Deze overeenkomst betekent een nieuw hoofdstuk voor Uber in de EU, één van samenwerking met vakbonden en een engagement voor de vertegenwoordiging van chauffeurs. De overeenkomst zal ten goede komen aan de duizenden chauffeurs die onze app gebruiken en zou niet mogelijk zijn geweest zonder het leiderschap en de progressieve houding van ABVV-BTB. We kijken ernaar uit om met hen samen te werken op deze belangrijke vraagstukken.”

Deze overeenkomst volgt op een baanbrekend Memorandum of Understanding dat in februari werd ondertekend door Uber en de International Transport Workers' Federation (ITF), waarbij de ABVV-BTB is aangesloten, en waarin werd overeengekomen een sociale dialoog aan te gaan over de werkomstandigheden van chauffeurs en koeriers. Deze samenwerking betekende een keerpunt en een aanzienlijke vooruitgang in de relatie tussen Uber en de vakbonden.