Maak van de strijd tegen sociale dumping nu eindelijk eens een prioriteit!
- Details
- Categorie: Wegvervoer en Logistiek nieuws
- Gepubliceerd: dinsdag 23 augustus 2022 11:36

Het Borealis-schandaal
Eind juli werd bekend dat er op chemiebedrijf Borealis sprake is van grootschalige sociale dumping en mensenhandel. Er werden reeds 174 slachtoffers van mensenhandel geïdentificeerd. Allemaal mannen uit de Filipijnen, Bangladesh en Turkije die als lasser of pijpfitter aan de slag waren op een werf waar Borealis een nieuwe plasticfabriek bouwt.
- Deze mannen moesten 6 op 7 dagen werken voor een loon van amper 650 euro per maand. Bovendien werden ze gehuisvest in slechte omstandigheden en waren de meesten illegaal in het land, omdat hun werkgevergunningen al lang waren afgelopen.
Het is de allereerste keer dat dergelijke praktijken op zo’n grote schaal in West-Europa worden ontdekt. Het probleem van sociale dumping en uitbuiting is dus nog steeds alomtegenwoordig.
De opdrachtgever is ook verantwoordelijk
Borealis zelf liet weten ‘verbaasd en geschokt’ te zijn door deze feiten en legt de verantwoordelijkheid volledig bij onderaannemers IREM-Ponticelli en Anki Technology, de officiële werkgevers van de slachtoffers. Toch was Borealis al in mei – ruim een maand voor het schandaal losbarstte – op de hoogte van wantoestanden op de bouwwerf (omdat er misbruiken werden vastgesteld bij de tewerkstelling van Oekraïense arbeiders).
Volgens BTB-voorzitter Frank Moreels is de reactie van Borealis dan ook veel te gemakkelijk: “Het is simpel. Borealis is verantwoordelijk voor wat er op haar werf gebeurt. Meer zelfs: multinationals zoals Borealis dragen in grote mate bij aan dergelijke misbruiken, want het moet steeds goedkoper. Deze ‘race to the bottom’ wordt al langer aangeklaagd door vakbonden. Toch gebeurt er veel te weinig om opdrachtgevers effectief verantwoordelijk te stellen.”
Nood aan actie!
Het Borealis-schandaal toont aan dat de strijd tegen sociale fraude en dumping nog lang niet gestreden is. En ook op die nagel klopt BTB al heel lang. In de woorden van Frank Moreels: “Al jaren roepen vakbonden in de woestijn, om meer inspecteurs en meer inspecties. Op de inspectiedienst gespecialiseerd voor de transportsector werken momenteel 8 inspecteurs voor Vlaanderen. Dat is een habbekrats als we zien hoeveel trucks er dagelijks over onze wegen bollen. Het is dweilen met de kraan open.”
Ondertussen zijn ook de bevoegde politici (eindelijk) wakker geworden. Op dinsdag 13 september kondigde Jo Brouns – Vlaams minister van Werk – maatregelen aan. Zo wil hij ervoor zorgen dat opdrachtgevers hun aansprakelijkheid minder gemakkelijk kunnen ontlopen en worden de boetes verhoogd. Er wordt ook extra personeel aangetrokken binnen de Vlaamse Sociale Inspectie, wat het aantal controles gevoelig moet opkrikken.
Herlees hier het BTB-standpunt over het Borealis-schandaal!