Meer dan 35 Bulgaarse chauffeurs slachtoffer van sociale dumping in Tessenderlo

Na een gecoördineerde actie van de inspectiediensten in samenwerking met de federale politie en het parket zijn meer dan 35 Bulgaarse chauffeurs gestrand in Tessenderlo.

Na een hele dag van verhoren werden alle voertuigen van Kumas Trans in beslag genomen en werden de chauffeurs ondergebracht in een hotel in de buurt.


Chauffeurs ten einde raad

BTB-ABVV werd zondagnamiddag gecontacteerd door een van de chauffeurs die een mondje Engels sprak. Hij vertelde ons dat ‘s ochtends de inspectiediensten en politie binnenvielen op de zetel van het bedrijf waar tevens hun vrachtwagens geparkeerd stonden. Frank Moreels voorzitter BTB-ABVV: “Al de chauffeurs die in Tessenderlo hun weekendrust aan het nemen waren zijn gestrand. Hun vrachtwagen werd in beslag genomen en ze kunnen bijgevolg niet meer werken. Ze zijn ten einde raad want hebben geen geld of voertuig om te werken of terug te keren naar Bulgarije.” Ze krijgen maandag de kans om hun persoonlijke bezittingen uit hun voertuig te halen.


Twee maanden geen loon

Al de chauffeurs vertelden BTB-ABVV hetzelfde verhaal. Ze komen naar hier met hun Bulgaarse vrachtwagen of eigen wagen als ze met een Belgische vrachtwagen moeten rijden. Elke chauffeur heeft een Bulgaars contract terwijl zijn werkgever hier in België actief is en slechts een postbus heeft in Bulgarije. Elke chauffeur heeft bijgevolg recht op Belgische loon-en arbeidsvoorwaarden. Bijna allemaal hebben ze nog twee maanden loon te goed. Het is een typisch geval van sociale dumping, uitbuiting en fraude waarbij chauffeurs uitgebuit worden door een malafide Belgische werkgever die zijn bonafide collega transporteurs kapot concurreert met dumping tarieven. Tarieven die hij alleen maar kan aanbieden omdat hij deze sociale dumping en fraude organiseert.


Europese solidariteit

BTB-ABVV zal de gestrande chauffeurs bijstaan door hen eventueel aan een fatsoenlijke job te helpen of te repatriëren. Frank Moreels: “We nemen hiervoor contact met onze collega’s van de Bulgaarse transportvakbond en de Europese Transport Federatie ETF. Bovendien zullen we de zaak aanhangig maken bij het Europese Arbeidsauditoraat (ELA).” ELA kan ervoor zorgen dat de Bulgaarse inspectiediensten vorderingen kan instellen bij het bedrijf in Bulgarije. BTB-ABVV zal in nauwe samenwerking met de Bulgaarse transportvakbond en ETF het dossier van al deze chauffeurs nauwgezet opvolgen. Het is een voorbeeld van bi-laterale samenwerking en solidariteit in het belang van deze chauffeurs.