BTB gaat in beroep tegen het vonnis in de zaak tegen Deliveroo

Eerder maakte het arbeidsauditoraat al bekend dat het in beroep zal gaan tegen het vonnis van de Brusselse arbeidsrechtbank in de zaak tegen Deliveroo.

Ook BTB-ABVV en zijn leden-fietskoeriers zullen zich aansluiten bij het beroep. Voor BTB en de koeriers blijft het ondanks de negatieve uitspraak duidelijk: Deliveroo werkt met schijnzelfstandigen. De koeriers van het bedrijf zijn alles behalve vrij te noemen. Bijgevolg gaat het niet om zelfstandigen maar om werknemers.

 

Rechtbank slaat de bal mis

Volgens het vonnis van de Brusselse arbeidsrechtbank zou er geen ondergeschikte relatie zijn tussen Deliveroo en de koeriers. Het tegendeel is nochtans waar. Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “De koeriers worden aangestuurd, gecontroleerd en gesanctioneerd door het Deliveroo-algoritme. Ze kunnen onder meer geen eigen prijszettingen doen en hun facturen worden maandelijks door Deliveroo zelf opgemaakt.”

 

Deliveroo blijft zich boven de wet wanen

Hoewel de rechtbank oordeelde dat het P2P-statuut niet van toepassing is op de situatie van de Deliveroo-koeriers, blijft Deliveroo de koeriers wijsmaken dat dit wel kan. Dit toont nogmaals aan dat Deliveroo de wetgeving aan haar laars blijft lappen.

 

BTB zet de strijd verder

“Ondanks het halsstarrige karakter van Deliveroo, zal BTB blijven strijden voor het correcte statuut van fietskoeriers en de bijhorende loons- en arbeidsvoorwaarden. Wij zullen niet terugdeinzen en alle mogelijke middelen blijven inzetten zodat rechtvaardigheid geschiedt.”, aldus Frank Moreels.