Onderzoek bij Van Steenbergen Transport dankzij BTB-ABVV

Vandaag gebeurde er een gecoördineerd en grootschalig onderzoek van de inspectiediensten naar sociale dumping en mensenhandel bij Transport Van Steenbergen in Arendonk.

Het onderzoek van de inspectiediensten, waarbij de arbeidsauditeur een onderzoek heeft gevorderd bij de onderzoeksrechter, kwam er dankzij informatie die BTB overmaakte aan de inspectiediensten.

 

Chauffeurs dienen samen met BTB-ABVV klacht in

De Roemeense en Bulgaarse chauffeurs namen eind 2018 contact met BTB-ABVV aangezien ze Engelstalige documenten moesten ondertekenen waarin ze akkoord gingen met een vermindering van hun dagvergoeding. Omdat ze hiermee niet akkoord gingen, wilden ze dat BTB-ABVV verdere stappen ondernam tegen het bedrijf. Tom Peeters, adjunct van de federaal secretaris BTB wegvervoer en logistiek: “Chauffeurs van dit bedrijf werden door ons in contact gebracht met de inspectiediensten en samen met de informatie die wij aan de diensten overmaakten zorgde dit ervoor dat de inspectiediensten een sterk dossier in handen kregen.”

 

Strijd tegen sociale dumping opvoeren

Al meer dan 10 jaar voert BTB-ABVV strijd tegen malafide en criminele transportbedrijven. Essentieel in deze strijd is dat chauffeurs samen met ons naar de inspectiediensten durven stappen. Hun getuigenissen en verklaringen, samen met de informatie die wij aan de inspectiediensten kunnen geven, zorgen ervoor dat de criminele transportbedrijven uiteindelijk gepakt en veroordeeld worden. Tom Peeters: “We zijn zeer tevreden dat Van Steenbergen vandaag aangepakt wordt. Dit toont aan dat ons pleidooi voor meer mensen en middelen voor de inspectiediensten en een specifieke bevoegdheid sociale dumping voor de minister van werk essentieel zijn voor een gezonde transportsector. Het is de enige mogelijkheid om de malafide bedrijven eruit te halen en zorgen dat de chauffeurs correct betaald worden.”

 

Zwartboek Sociale Dumping

Van Steenbergen staat al langer op de radar van BTB-ABVV. In het vierde en meest recente zwartboek sociale dumping uit 2019 (zie p.31) wordt uitvoerig beschreven op welke manier Van Steenbergen de sociale dumping organiseert en zijn chauffeurs uitbuit. Het gaat over Roemeense en Bulgaarse chauffeurs die via een Slovaakse postbusfirma tewerkgesteld worden op de Portugese postbus van het bedrijf.

Van Steenbergen, opgericht in 1919, is een van de grotere transportbedrijven in de Kempen. Het staat op de 206e plaats in de Top 500 van Belgische transportbedrijven van Truck & Business. (Bron: Flows). Maar onderzoek van BTB-ABVV bracht aan het licht dat er volgens de RSZ-gegevens maar maximaal 5 werknemers in dienst zijn in België. Het bedrijf buit zijn Roemeense en Bulgaarse chauffeurs uit via Q Trucking Slovensko, een postbusbedrijf dat met de chauffeurs Slovaakse arbeidscontracten afsluit voor 500 euro bruto per maand. Via de Portugese transportfirma Viana Fernandes worden de vrachtwagens ingeschreven.