Zijn alle dokwerkers potentiële drugscriminelen?

Volgens het Blankenbergse N-VA kamerlid Daphné Dumerey wel. Ze vindt namelijk dat er dringend werk moet worden gemaakt van een “betere screening” van de havenarbeiders bij hun aanwerving.

U leest het goed: dat moet alleen bij dokwerkers gebeuren, ... niet bij douaniers, maritieme bedienden, of de vele duizenden andere werknemers in en om de haven! Enkel de dokwerkers zijn blijkbaar verdacht voor de N-VA!

Bart De Wever voert niet enkel “war on drugs”, ... hij voert ook “war on dockers”

Dat het Bart De Wever zelf is die achter deze zoveelste aanval op de dokwerkers zit is wel duidelijk. Hij is de man van de gespierde taal, die een “war on drugs” wil voeren. En als dat gecombineerd kan worden met een aanval op de dokwerkers is dat meegenomen. Want laat ons wel wezen. N-VA vindt ook dat de “wet Major” - die het statuut van de dokwerkers regelt - dringend moet worden herzien, lees uitgehold. Bart De Wever is trouwens goed bevriend met “vakbondsbasher” Fernand Huts en steunt dan ook de vele aanvallen op het statuut van de dokwerkers.

Niets mis met de bestaande aanwervingsprocedure

De bestaande aanwervingsprocedure is trouwens best streng. Kandidaten moeten een bewijs van goed zedelijk gedrag voorleggen en moeten psychologische proeven afleggen. Bovendien krijgen ze een doorgedreven opleiding. Allemaal netjes paritair beheerd door werkgevers en vakbonden. Controle genoeg dus. En wie betrapt wordt, gaat eruit. Omdat er enkele rotte appels in de groep zitten die bezwijken onder de verleiding van het grote geld van de drugscriminelen moet een volledige groep niet boeten. Misschien moet men de criminele netwerken wat harder aanpakken in plaats van hardwerkende dokwerkers aan te vallen?

N-VA is niet aan haar proefstuk toe

Na de aanslagen in Zaventem waren de “handlers” op de luchthaven de kop van jut! Die personeelsleden hadden zich keihard ingezet om gewonden te helpen en passagiers bij te staan. De dag van de aanslagen, op 22 maart 2016, kwamen ze onmiddellijk uit de kelders waar de bagage wordt gesorteerd. Ze liepen de luchthaven af om gewonden en in paniek geslagen passagiers te begeleiden. Onder deze bagagisten waren er ook twee zwaargewond. Nadien werkten diezelfde bagagisten even hard om de luchthaven opnieuw operationeel te krijgen. Ze kregen stank voor dank en werden afgeschilderd als potentiële terroristen. Ook toen werd een volledige personeelsgroep in een kwaad daglicht gesteld.

Gebrek aan respect

Deze aanval illustreert nog maar eens het gebrek aan respect voor de dokwerkers in de Belgische havens, voor de handlers op de luchthavens, voor de transportwerknemers in het algemeen. Vergeten deze politiekers dat de Belgische havens record na record afkloppen, dankzij de dagelijkse inzet van de havenarbeiders? Onze dokwerkers zorgen voor steeds meer trafiek en zijn wereldwijd bekend om hun productiviteit. Vergeten deze politiekers dat de luchthavens een bron van economische welvaart zijn voor ons land en dat de bagagisten op die luchthavens elk 30 ton valiezen per dag verslepen?

Theo Francken tegen de transportarbeiders

Ook Theo Francken - van diezelfde N-VA - liet zich trouwens van zijn anti-syndicale kant zien. Naar aanleiding van een incident met transmigranten op de snelwegparking van Groot-Bijgaarden vond hij het nodig “de vakbonden” te schofferen. “Hij hoort ons nooit als het over de veiligheid op de snelwegparkings gaat”. Nu de politie werd aangevallen, ontdekt Francken plots het veiligheidsprobleem op de snelwegparkings.

Ofwel moet Theo een hoorapparaat én een leesbril kopen, ofwel is hij van slechte wil. BTB klaagt al sinds 2007 de problematiek op de snelwegparkings aan. Zes zwartboeken publiceerden we! De conclusies uit onze onderzoeken zijn duidelijk: onveilig, onvoldoende en oncomfortabel. Drie simpele woorden die de situatie eenvoudig samenvatten. BTB vroeg meer politiepatrouilles, betere (camera)bewaking, beveiliging van de parkings, ... Al meer dan 3 jaar beheert de N-VA van Theo Francken, samen met Ben Weyts en Jan Jambon, alle departementen die toelaten om maatregelen te nemen.

En wat deden ze? Niets! Je moet het maar durven om dan te schelden op de vakbonden!