Koopvaardij

Cap Philippe a

BTB maritieme sectoren verenigt officieren, matrozen, bootsmannen, shoregangers en andere scheepsgezellen die in de Belgische koopvaardij werken. De rechtspositie regeling van zeevarenden wordt (als enigste) internationaal geregeld door de MLC (Maritime labour convention). België heeft in 2013 dit verdrag geratificeerd. Heeft u vragen over uw loon, uw arbeidscontract, compensatieverlof, belastingen als resident of niet-resident in België, dan kan je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. terecht. U kan rekenen op onze dienstverlening en ruim informatieaanbod, …

 

CORONA

Als Belgische Transportbond BTB zijn we niet bij de pakken blijven zitten maar hebben we ervoor gezorgd dat ook de zeevarenden, onder Belgische vlag, recht hebben op een tijdelijke vergoeding als ze door de coronacrisis niet kunnen aanmonsteren. Dus allen die onder de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden werken, hebben recht op wachtgeld zodra hun compensatieverlof van de laatste reis afgelopen is.
BTB heeft ervoor gezorgd dat de zeevarenden die nog veel compensatieverlof hebben staan uit het verleden, dit tijdelijk niet moeten opnemen om recht te hebben op wachtgeld.

Deze regel is ook van toepassing voor alle Europeanen die onder het Belgische systeem werken.

De procedure is als volgt:
1) De reder zal een lijst van zeevarenden die door de crisis niet aan boord kunnen, doorsturen naar de pool
2) U zal een document krijgen dat u moet invullen (het kan zijn dat de reder dit grotendeels voor u doet)
3) U zal een keuze van uitbetalingsinstelling moeten maken: kies BTB
4) Mocht u collega’s hebben die nog geen lid zijn, kunnen zij eveneens als keuze BTB aanvinken. Wij brengen ook voor hen alles in orde (gelieve deze info aan u collega door te geven)
5) Wij zorgen ervoor dat u in regel bent met uw lidmaatschap en betalen u het wachtgeld uit
6) U zal volgend jaar een formulier 281-13 ontvangen voor uw belastingaangifte (dit formulier betreft de inkomsten uit werkloosheid en de reeds betaalde bedrijfsvoorheffing)
7) Indien u wenst, zullen we als BTB uw belastingaangifte doen. Wij doen de belastingaangiften van honderden Europese zeevarenden die onder Belgische vlag varen. Onze dienst is daarin gespecialiseerd.
8) Het wachtgeld zal op het einde van iedere maand betaald worden op uw bankrekening en bedraagt ongeveer 65 euro per dag.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel niet om ons te contacteren. We zijn steeds digitaal bereikbaar. Contactinformatie kunt u onderaan deze pagina terugvinden

 

IMO Circular Letter No.4204/Add.23 - Coronavirus (COVID-19) – Recommendations for port and coastal States on the prompt disembarkation of seafarers for medical care ashore during the COVID-19 pandemic.

Een wegwijs doorheen de vaccinatiecampagne voor zeevarenden

Nu de vaccinatiecampagne voor zowel Belgische als niet-Belgische zeevarenden uit de startblokken is, is het tijd om wat wegwijs te maken in de procedures en informatie om een vaccin te verkrijgen. Hieronder kunt u enkele documenten terugvinden die hierbij helpen. Indien u nog vragen of hulp bij vertaling nodig heeft, twijfel niet en contacteer ons.

 

UW BELANGENBEHARTIGER

Wie werkt op zee, leeft ook op zee. Dat maakt het leven van een zeeman dan ook heel speciaal. Daarom werden er voor zeevarenden aparte regels afgesproken om hen te beschermen tegen de willekeur van gezagvoerders en rederijen, tegen werkloosheid, ziekte of arbeidsongevallen. De zeevarende worden dan ook niet door de klassieke sociale zekerheid gedekt, maar door een daartoe speciaal opgerichte voorzorgskas. Maar voor zeevarenden worden er ook aparte regels gemaakt tegen heel specifieke risico’s die alleen zij kunnen meemaken: bv piraterij of varen in oorlogsgebied.

BTB vertegenwoordigd ongeveer 92 % van de zeevarenden die onder de Belgische vlag varen. De Belgische koopvaardij wordt gekenmerkt door sectorale cao’s die in het paritair comité van de koopvaardij (316) worden afgesloten.

Momenteel gelden de volgende CAO’s.

  1. Loon- en arbeidsvoorwaarden voor zeelieden die niet ingeschreven zijn op de Poollijst en die tewerkgesteld worden aan boord van koopvaardijschepen die de Belgische vlag voeren.
  2. Loon- en arbeidsvoorwaarden voor kapiteins en officieren die ingeschreven zijn in de Belgische Pool der Zeelieden.
  3. Loon- en arbeidsvoorwaarden voor zeevarenden ingeschreven in de Pool der Zeelieden die door bovenvermelde werkgevers worden tewerkgesteld op schepen die hoofdzakelijk opereren binnen het 'shortsea' gebied
  4. Loon- en arbeidsmodaliteiten voor tewerkstelling in oorlogsgebied
  5. Loon- en arbeidsmodaliteiten voor tewerkstelling in piraterijgebied.

Deze CAO's kunt u terugvinden via de zoekmachine Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Internationale richtlijnen voor het uitbannen van intimidatie aan boord

BTB streeft naar de eliminatie van intimidatie en pesterijen aan boord. ITF heeft samen met ICS richtlijnen opgericht die zowel zeevarenden als rederijen wegwijs willen maken in de strijd tegen intimidatiepraktijken aan boord. Je kan de richtlijnen hier terugvinden

Enhanced participation of women in European shipping

Dit project, dat in opdracht van de European Community Shipowners' Associations (ECSA) en de European Transport Workers' Federation (ETF) is uitgevoerd en door de Europese Unie wordt gefinancierd, weerspiegelt de noodzaak van een creatieve aanpak om meer vrouwen in de maritieme industrie, met name in Europa, op te nemen.
Lees het rapport hier

WESS Project cover

 

DIENSTVERLENING

Wachtgeldenuitkeringsdienst

Daarnaast fungeert de BTB/koopvaardij ook als uitbetalingsinstelling voor de wachtgelden van zeelieden die tussen 2 opdrachten door, zonder werk komen te vallen. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien je meer informatie wenst te bekomen over de procedure.

Amarinage (zeegewenningsreizen)

Als student aan de maritieme hogeschool van Antwerpen bereid je jezelf voor op een job aan boord van een zeeschip. Je zal met je toekomstige diploma in de hand naar een reder of een eigenaar van een zeeschip toestappen om je diensten aan te bieden. Wanneer je de reder van je capaciteiten en je enthousiasme hebt overtuigd, zal je een arbeidscontract met hem ondertekenen. Maar in tegenstelling tot mensen die ergens op kantoor of in een werkplaats werken, zal je gedurende enkele maanden aan één stuk op een schip verblijven en werken. Om studenten het leven aan boord van een schip gewoon te maken en om de nodige praktijkervaring op te doen, kunnen ze tijdens de vakantieperioden met een schip meevaren. Deze stagetijd wordt vergoed via de pool der zeelieden en de BTB koopvaardij geldt als uitbetalingsdienst.

Wil je meer gedetailleerde informatie? Neem een kijkje op onze pagina voor de Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Belastingsservice

Zeelieden verblijven soms maanden aan één stuk op zee. Heel vervelend als je belangrijke administratie moet doen, zoals bv jaarlijkse inkomsten aangifteformulier van je belastingen. BTB/koopvaardij kan er voor zorgen dat je aangifte op tijd en voorzien van de nodige stukken wordt gedaan. Of met een simpel mailtje aan onze dienst vragen wij uitstel van aangifte aan de desbetreffende dienst van de fiscus. Neem gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor verder informatie.

CONTACTINFORMATIE


Latifa Charafi - Secretariaat BTB-ABVV Maritieme Sectoren

Logo Telefoon Telefoon: 03/224.34.17    

Logo E Mail E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Raf Burm - Propagandist BTB-ABVV Maritieme Sectoren

Logo Telefoon Telefoon: 03/224.34.18

Logo E Mail E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

Jacques Kerkhof - Federaal Secretaris BTB-ABVV Maritieme Sectoren

Logo Telefoon Telefoon: 03/224.34.12 

Logo E Mail E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.