Binnenvaart


Ongeveer 85 % van de werknemers uit de Belgische binnenvaart zijn aangesloten bij de BTB. Al van ouds zet onze beroepscentrale zich in voor betere werk- én leefomstandigheden aan boord. Zo stond de BTB destijds aan de wieg van het Schipperswelzijn. Werknemers uit de Belgische binnenvaart kunnen bij ons terecht voor advies over hun arbeidscontract, opzegtermijnen, verbrekingsvergoedingen, vragen allerhande over arbeidsduur, de wettelijke barema’s, overuren, ouderschapsverlof,…

Daarnaast vertegenwoordigt de vakgroep de belangen van de werknemers in het paritair comité van de binnenscheepvaart en sluit ze in haar naam collectieve arbeidsovereenkomsten af. Het zijn dan ook uitsluitend algemeen bindende sectorale cao’s. Als vakcentrale zijn we ook betrokken bij het ruimere binnenvaartbeleid in Vlaanderen. Als logistieke regio bij uitstek kent Vlaanderen een dicht netwerk van waterwegen. Maar nog te weinig wordt daarvan gebruik gemaakt. Een uitdaging waar we als vertegenwoordigers van de werknemers mee over nadenken en helpen om oplossingen te formuleren.

Voor de binnenvaart gelden de volgende cao’s. Deze kunt u opzoeken via de zoekmachine CAO's van de Federale Overheidsdienst

  • LOON- en ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE RIJN- en BINNENVAART
  • LOON- en ARBEIDSVOORWAARDEN DUW- CONTINUEVAART
  • LOON- en ARBEIDSVOORWAARDEN PASSAGIERSVAART
  • LOON- en ARBEIDSVOORWAARDEN RIVIER en KANNAALARBEID
  • LOON- en ARBEIDSVOORWAARDEN SYSTEEM VAART

Voor meer cao’s en informatie hieromtrent neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ben je op zoek naar meer informatie over de systeemvaart? Download hier de brochure.


Op deze onderstaande links vindt u de laatste minima (bruto)barema’s: per functie en per deelsector:

 

NIEUW: Technische studierichting: BINNENVAARTTECHNIEKEN

GO! De Scheepvaartschool heeft een uitdagende studierichting ontwikkeld waarin theorie afgewisseld wordt met praktijk. Ideaal voor wie gefascineerd is door werken op het water en een afwisselende job met werkzekerheid wil. Zie hieronder het promotiefilmpje voor de gloednieuwe studierichting.

Meer informatie kan je vinden via: Binnenvaarttechnieken - GO! De Scheepvaartschool