Bagger


De baggersector is een heel belangrijke en sterk innovatieve sector die de jongste jaren in België aan belang wint. Wereldwijd maken Belgische baggerfirma’s furore, dankzij sterk gemotiveerd en bekwaam personeel. Mede door die sterke internationale context heeft de Minister van werk enkele jaren geleden beslist dat het varende personeel op schepen voor baggerwerken op zee voortaan onder het paritair comité van de koopvaardij vallen en niet langer dat van de bouw.


BTB maritieme sectoren verenigt officieren, matrozen, en andere scheepsgezellen die in de Belgische koopvaardij werken. De rechtspositie regeling van zeevarenden wordt (als enigste) internationaal geregeld door de MLC.  België heeft in 2013 dit verdrag geratificeerd. Heeft u vragen over uw loon, uw arbeidscontract, compensatieverlof, belastingen als resident of niet-resident in België, dan kan je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. terecht. U kan rekenen op onze dienstverlening en ruim informatieaanbod, … Contactinformatie kunt u onderaan deze pagina vinden.

UW BELANGENBEHARTIGER

Wie werkt op zee, leeft ook op zee. Dat maakt het leven van een zeeman dan ook heel speciaal. Daarom werden er voor zeevarenden aparte regels afgesproken om hen te beschermen tegen de willekeur van gezagvoerders en rederijen, tegen werkloosheid, ziekte of arbeidsongevallen. Maar voor zeevarenden worden er ook aparte regels gemaakt tegen heel specifieke risico’s die alleen zij kunnen meemaken: bv piraterij of varen in oorlogsgebied.

BTB vertegenwoordigd ongeveer 92 % van de zeevarenden die onder de Belgische vlag varen. De Belgische koopvaardij wordt gekenmerkt door sectorale cao’s die in het paritair comité van de koopvaardij worden afgesloten. Voor de Baggersector zijn op maat gemaakte bedrijf cao’s van toepassing, net zoals in de sector van de zeesleepvaart. Ook de werksystemen verschillen, waar het in de koopvaardij nog drie tot vier maanden is, heeft de baggersector het kunnen aanpassen naar op 2 weken op/ 2 weken af binnen België en 6 weken op/6 weken af buiten België.

 

DIENSTVERLENING

Amarinage (zeegewenningsreizen)

Lees hier meer gedetailleerde informatie over op onze pagina Hogere Zeevaartschool Antwerpen.

Als student aan de maritieme hogeschool van Antwerpen bereid je jezelf voor op een job aan boord van een zeeschip. Je zal met je toekomstige diploma in de hand naar een reder of een eigenaar van een zeeschip toestappen om je diensten aan te bieden. Wanneer je de reder van je capaciteiten en je enthousiasme hebt overtuigd, zal je een arbeidscontract met hem ondertekenen. Maar in tegenstelling tot mensen die ergens op kantoor of in een werkplaats werken, zal je gedurende enkele weken aan één stuk op een schip verblijven en werken. Om studenten het leven aan boord van een schip gewoon te maken en om de nodige praktijkervaring op te doen, kunnen ze tijdens de vakantieperioden met een schip meevaren. Deze stagetijd wordt vergoed via de pool der zeelieden en de BTB koopvaardij geldt als uitbetalingsdienst.

Deze CAO's kunt u terugvinden via de zoekmachine Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Belastingsservice

Als je langer van huis bent kan het heel vervelend zijn wanneer je belangrijke administratie moet doen, zoals bv jaarlijkse inkomsten aangifteformulier van je belastingen. BTB/Bagger kan er voor zorgen dat je aangifte op tijd en voorzien van de nodige stukken wordt gedaan. Of met een simpel mailtje aan onze dienst vragen wij uitstel van aangifte aan de desbetreffende dienst van de fiscus. Neem gerust contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor verder informatie.

Familiaal verlof, Pensioen, SWT, enz.

Als je met eender welke vraag zit over uw pensioen, stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) of familiaal verlof, aarzel niet om onze dienst te contacteren.
Onze mensen zullen u, naar best vermogen, bijstaan en mee zoeken naar uw rechten en tevens de nodige aanvragen doen.

CONTACTINFORMATIE 

Raf Burm - Propagandist BTB-ABVV Maritieme Sectoren

Logo Telefoon Telefoon: 03/224.34.18

Logo E Mail E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Jacques Kerkhof - Federaal Secretaris BTB-ABVV Maritieme Sectoren

 Logo Telefoon Telefoon: 03/224.34.10

Logo E Mail E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.